<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

«Oligark-verft» vil ha Russland-tap dekket

Nederlandske Damen vil ha erstatning for tapet russiske sanksjoner har påført dem, og går til sak mot regjeringen. Selskapet skal ha hatt flere oligarker på kundelisten.

Publisert 3. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 434 ord
SAKSØKER REGJERINGEN: Nederlandske Damen Shipyards Group, her ved verftet i Gorinchem. Foto: Bloomberg

Verftskonsernet Damen saksøker den nederlandske regjeringen for tap selskapet ble påført som følge av sanksjonene mot Russland, i det Bloomberg karakteriserer som «et sjeldent tilfelle.»

En talsperson for domstolen i Rotterdam bekrefter at søksmålet ble sendt inn 10. mai. Saken har fortsatt ikke kommet lenger, men ventes å gjøre det neste år. 

«Vi søker erstatning fordi vi lider tap som et resultat av sanksjonene. Før sanksjonene hadde vi signert kontrakter med russiske kjøpere, og etter invasjonen av Ukraina besluttet regjeringen at slike kontrakter ikke kunne oppfylles av nederlandsk næringsliv. Regjeringen har ikke tilbudt oss erstatning for dette tapet», skriver talsperson for Damen Shipyards Group, Rick van de Weg, i en e-post til nyhetsbyrået.

Det nederlandske utenriksdepartementet vil ikke kommentere saken. Som medlem av EU må Nederland følge alle sanksjonene blokken innfører.

Oligarker på kundelisten

Damen Shipyards er et familieeid selskap grunnlagt i 1927 og bygger alt fra krigsskip til luksusyachter. Konsernet basert i Gorinchem har hatt flere russiske oligarker på kundelisten – deriblant Oleg Tinkov som tidligere i år fikk Storbritannia til å fjerne sanksjonene mot seg etter at han fordømte invasjonen.

DAMEN-KUNDE: Oleg Tinkov. Foto: Bloomberg

The Guardian hevdet at Damen ved krigsutbruddet utførte reparasjoner på en yacht tilknyttet tidligere Chelsea-eier Roman Abramovitsj, men Damen vil ikke kommentere kundeforhold overfor Bloomberg.

Yachter eid av oligarker ansett som nærstående til president Vladimir Putin ble klappjaktet av USA og vestlige allierte i kjølvannet av invasjonen, og tall fra landets myndigheter viser ifølge nyhetsbyrået at Nederland for øyeblikket overvåker 23 luksusfartøy og flere fly i forbindelse med sanksjonene mot Russland og Belarus.

Hadde russisk virksomhet

Damen hadde før krigen en russisk ingeniøravdeling som fra kontorer i Novorossiysk og St. Petersburg leverte tjenester til skipsbyggingsprosjekter. Bare dager før Putin beordret angrepet på Ukraina leverte Damen et mudringfartøy til Russland for bruk i Arktis.

Innen en uke etter invasjonen suspenderte Damen levering av fartøyer og inngåelse av nye kontrakter med russiske og hviterussiske kunder, og selskapet understreket i en uttalelse at det ville «jobbe hardt» for å finne løsninger for skipene som da var under bygging – i tillegg til for juridiske prosedyrer.

Hvilken tilstedeværelse Damen eventuelt har i Russland i dag er ikke klart, og verftskonsernet har ikke besvart Bloombergs spørsmål om sin nåværende virksomhet der.