<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Avblåser etterforskning av oppdrettsselskaper

Det amerikanske justisdepartementet har avsluttet etterforskningen av Mowi, Grieg Seafood og SalMar for antatt prissamarbeid.

Publisert 18. jan. 2023
Oppdatert 18. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 329 ord
OFF THE HOOK: Mowi, ledet av Ivan Vindheim. Foto: NTB

     

Onsdag ble verdens største oppdretter Mowi informert om at antitrust-divisjonen i det amerikanske justisdepartementet har valgt å avblåse etterforskningen av selskapet for antatt prissamarbeid.

I en børsmelding skriver selskapet at det hele tiden har vært klare på at påstandene er ubegrunnede og mangler rot i virkeligheten.

– Vi kjenner ikke til deres (Justisdepartementet, red. anm.) vurderinger, vi er kun blitt informert om konklusjonen. Men som vi skriver i pressemeldingen har vi ikke deltatt i noen form for prissamarbeid og har derfor tilbakevist disse påstandene fra dag en, sier Mowi-sjef Ivan Vindheim til Finansavisen.

Samtidig opplyste Grieg Seafood og SalMar til bransjeavisen Intrafish at de ikke lenger er en del av etterforskningen.

«Vi har også fått opplyst at etterforskningen i Department of Justice i USA, som Grieg Seafood var en del av, ikke lenger pågår», sier kommunikasjonssjef Kristina Furnes i Grieg Seafood til Intrafish.

Stevnet i 2019

Det var i november 2019 at Mowi mottok stevningen fra USA vedrørende angivelig prissamarbeid mellom norske produsenter av norsk atlantisk oppdrettslaks.

SalMar og Grieg Seafood – med sine USA-baserte datterselskaper Ocean Quality AS, Ocean Quality USA, Inc og Ocean Quality Premium Brands – fikk den samme stevningen. Samtidig ble det kjent at Europakommisjonen hadde gjort undersøkelser rundt et påstått prissamarbeid.

Ifølge Mowi er det ingen ny informasjon om saksbehandlingen i Europakommisjonen.

I slutten av mai i fjor børsmeldte både Mowi, SalMar, Grieg Seafood og Lerøy Seafood at selskapene hadde inngått forlik etter et sivilt gruppesøksmål i USA. Dette var da i tillegg til de to andre etterforskningene.

Forliket innebar at de saksøkte selskapene punget ut 85 millioner dollar, eller i overkant av 800 millioner kroner. Det ble ikke opplyst hvordan beløpet ble fordelt blant de involverte partene.

– Hvorfor inngikk dere forlik, dersom påstandene var grunnløse?

– Ene og alene på grunn av store juridiske omkostninger med et privat massesøksmål i USA. Kostnadene med å bevise sin uskyld i et slikt søksmål i USA kan dessverre ikke forsvares. Forlik er normal prosedyre i USA og betyr på ingen måte innrømmelse av skyld, sier Vindheim.