<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Jeg tror mange er skuffet, og det med det rette

Høyre og Fremskrittspartiet går hardt ut mot regjeringens foreslåtte lakseskatt.

Publisert 28. mars 2023
Oppdatert 28. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 259 ord
Article lead
lead
SKUFFET: Finanspolitisk talsperson Helge Orten (H). Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
SKUFFET: Finanspolitisk talsperson Helge Orten (H). Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

Regjeringen la tirsdag frem sitt endelige forslag til grunnrenteskatt på havbruk. Arbeiderpartiet og Senterpartiet senker lakseskatten fra det opprinnelig foreslåtte 40 prosent til 35 prosent.

Dette er ikke godt nok, er konklusjonen til Stortingets største opposisjonsparti, Høyre.

– Jeg tror mange nå er skuffet, og det med det rette. Både kystsamfunnene og næringen selv. Hele prosessen har vært svært uryddig og bidrar ikke til å skape ro og forutsigbarhet, men økt politisk risiko for å investere i Norge, sier finanspolitisk talsperson for Høyre, Helge Orten.

Fremskrittspartiets næringspolitiske talsperson, Sivert Bjørnstad, går enda hardere ut.

– Regjeringen har i dag tatt det første steget mot avfolkning av viktige kystsamfunn. Oppdrettsnæringen er bærebjelken i mange små lokalsamfunn, og disse selskapene går nå en svært usikker tid i møte. Investeringer vil stoppe opp og lønnsomheten vil gå ned.

Bjørnstad mener regjeringen ikke har tatt hensyn til innspillene som har komt siden de først varslet om en grunnrenteskatt for seks måneder siden.

– Vi vil nå ta initiativ til at de fire borgerlige partiene setter seg ned og ser på alternativer til denne skatteformen. Det er avgjørende viktig at regjeringens forslag til skatt får et så kort liv som mulig, og at vi finner bedre løsninger hvis høyresiden vinner regjeringsmakt i 2025, sier han.

Regjeringen ønsker i utgangspunktet et bredt forlik om lakseskatten, men sier de har respekt for at det skal forhandles med partiene.

– Vi ønsker en ordning som kan stå seg over tid og gi forutsigbarhet. Så vi inviterer Stortinget til bredt forlik om det vi nå har lagt fram, sa statsminister Støre under pressekonferansen.