<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Komiker saksøker Meta og OpenAI

Standup-komiker Sarah Silverman og to forfattere går til gruppesøksmål mot Meta og OpenAI for brudd på opphavsretten.

Publisert 10. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 272 ord
HEVDER SEG KRENKET: Den amerikanske standup-komikeren og forfatteren Sarah Silverman. Foto: NTB

Standup-komikeren Sarah Silverman og de to forfatterne Richard Kadrey og Christopher Golden har saksøkt Meta Platforms og OpenAI for brudd på opphavsretten, melder flere internasjonale medier.

Påstanden er at selskapene uten tillatelse har brukt trioens bøker til å trene opp kunstig intelligens-(AI) baserte språkmodeller, og de foreslåtte gruppesøksmålene ble fredag levert til en føderal domstol i San Francisco.

Gjenspeiler juridisk risiko

Søksmålene understreker ifølge Reuters den juridiske risikoen utviklere av såkalte «chatbots» løper når de bruker store mengder opphavsrettslig beskyttet materiale for å lage apper som gir realistiske svar på brukerforespørsler.

I søksmålet mot Meta hevder saksøkerne at lekkede opplysninger om selskapets AI-virksomhet viser at deres verk ble brukt uten tillatelse, mens påstanden mot OpenAI er at ChatGPT-genererte sammendrag av saksøkernes verk indikerer at roboten ble trent opp på deres opphavsrettsbeskyttede innhold.

«Sammendragene har noen feil i detaljene», men viser likevel at ChatGPT «har kunnskap om spesifikke verk i tallsettene», står det ifølge nyhetsbyrået i søksmålet.

ChatGPTs «forbløffende evne»

Søksmålene legger frem ikke-spesifiserte pengekrav på vegne av en landsomfattende gruppe rettighetshavere som angivelig skal ha fått sine verk krenket.

Advokatene Joseph Saveri og Matthew Butterick i advokatfirmaet Joseph Saveri, som representerer de tre forfatterne, skriver ifølge The Verge på sitt nettsted LLMlitigation at de har hørt fra «forfattere og forleggere som er bekymret for ChatGPTs forbløffende evne til å generere tekst som ligner på den funnet i opphavsrettsbeskyttet tekstmateriale, inklusive tusenvis av bøker.»

Saveri har også innledet prosedyre mot AI-selskaper på vegne av programmerere og kunstnere.

Meta og OpenAI, som har Microsoft i ryggen, returnerte ikke henvendelsene da Reuters tok kontakt søndag.