<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– De sitter med forferdelige tap

Etter et fryktelig 2022 er Cathie Woods flaggskipfond opp over 50 prosent hittil i år. Investorer er nå i ferd med å trekke penger ut. 

Publisert 17. juli 2023 kl. 15.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 388 ord
INNLØSNINGER: For Cathie Wood og hennes flaggskipfond Ark Innovation ETF. Foto: NTB

2023 har vært et strålende år for teknologiinvestorer. Samtidig som Nasdaq har steget 35 prosent har Cathie Woods børsnoterte flaggskipfond ARK Innovation ETF levert en avkastning på over 50 prosent.

Investorer benytter anledningen til å selge seg ut, skriver Wall Street Journal.

Avisen støtter seg på tall fra FactSet som viser en nettoinnløsning i fondet på 717 millioner dollar de siste 12 månedene.

Stupte i fjor

Dette markerer et skifte for et fond som kontinuerlig har hatt nettotegning siden oppstarten i 2014 – og nådde toppen med over 30 milliarder dollar i forvaltningskapital. Første kvartal 2021, da såkalte «disruptive» teknologiselskaper var i vinden, var spesielt innbringende med nettotegninger på 6,5 milliarder dollar.

Nå har fondet bare 9 milliarder dollar til forvaltning, hovedsakelig grunnet tap på investeringer. Bare i 2022 stupte Ark Innovation-kursen 67 prosent, men investorene ble stort sett værende eller «kjøpte dippen». Nå hevder enkelte analytikere overfor Wall Street Journal at noen selger seg ut for godt.

– Du har en hel gruppe som kom inn omtrent på toppen og sitter med forferdelige tap. Jeg tror noen av disse har sagt: «Jeg vil aldri komme tilbake til der jeg startet; dette er sannsynligvis det beste jeg kommer til å gjøre, og det er på tide å selge, sier toppsjef Matthew Tuttle i Tuttle Capital Management – som driver en «omvendt» ETF som lar investorer vedde mot Woods fond.

Tesla-effekt

Wood påpeker overfor avisen at nettoinnløsningene er små sammenlignet med forvaltningskapitalen.

– Dette tyder på at det er langt mer sannsynlig at noen tar litt gevinst enn at det er en masseinnløsning fra investorer som har blitt værende i fondet gjennom en lengre nedgangsperiode, sier hun.

Selv etter årets rally er Ark-kursen ned rundt 70 prosent fra «all-time high.» S&P 500 er opp 17 prosent så langt i år på håpet om at Federal Reserve nærmer seg avslutningen av renteøkningene, men er fortsatt ned over 6 prosent fra toppen tidlig i 2022.

De fem største postene i Ark Innovation ETF er Tesla, Coinbase Global, Roku, Zoom Video Communications og Block. Av disse var det bare Tesla og Zoom som gikk i pluss i fjor. Tesla utgjør drøye 11 prosent av fondet, og har vært en stor bidragsyter til 2023-avkastningen ettersom aksjen har mer enn doblet seg så langt i år.