<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Ikke bærekraftig over tid

Nedgraderingen av USAs statsgjeld forsurnet aksjemarkedet denne uken, men Nordea-strategene Erik Bruce og Joachim Bernhardsen er mer bekymret for den underskuddet på statsbudsjettet.

Publisert 5. aug. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 651 ord
Article lead
lead
UNDERSKUDD: Statsbudsjettet til USA, og finansminister Janet Yellen og president Joe Biden, ligger an til å lande på 7 prosent av BNP i år.  Foto: Bloomberg
UNDERSKUDD: Statsbudsjettet til USA, og finansminister Janet Yellen og president Joe Biden, ligger an til å lande på 7 prosent av BNP i år.  Foto: Bloomberg

Kredittvurderingsselskapet Fitch nedjusterte tidligere denne uken tilliten til USAs betalingsevne til nest øverste nivå. Biden-administrasjonen var rast ute med å protesterte på nedgraderingen, og presidentens talsperson hevdet Fitch bruker en mangelfull metodikk og ignorerer aspekter ved den amerikanske økonomien.

Ifølge Nordea Makets er hovedgrunnen til nedgraderingen at den økonomiske politikken vil føre til at gjeld i forhold til BNP vil fortsette å øke, godt hjulpet av stadig uro rundt gjeldstaket. 

Dette var den første nedgraderingen på 12 år, da S&P nedgraderte USA, noe som var en langt større begivenhet da. 

«Siden da har markedet fått god tid til å tilpasse seg at verdens største obligasjonsmarked ikke er rated som en ren AAA-utsteder. Vi tror derfor ikke at denne ukens nedgradering vil prege markedet i lang tid, men det har bidratt til sentimentet har surnet på børsene denne uka,» skriver Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i Nordea Markets' ukesrapport. 

Større underskudd enn antatt

IKKE BÆREKRAFTIG: Sjefstrateg hos Nordea Markets, Erik Bruce, er mer bekymret for budsjettunderskudd til USA enn nedgradering til Fitch. Foto: Are Haram

Nærmest samtidig som at Fitch nedgraderte USAs betalingsevne, annonserte det amerikanske finansdepartementet at budsjettunderskuddet for resten av året vil bli høyere enn tidligere antatt, noe som innebærer at det vil bli utstedt flere statsobligasjoner fremover. 

Ifølge Bruce og Bernhardsen har forventninger om et høyere tilbud av statsobligasjoner bidratt til å trekke lange renter opp, og 10-årige statsrenter nærmer seg nå 15-årstoppen fra i fjor høst på 4,25 prosent. 

Nordea-strategene mistenker at det uventede budsjettunderskuddet delvis kommer av at flere stater har fått utsatt innbetalinger av skatt, men at det likevel er noe amerikanske myndigheter må ta på alvor.

«Underskuddet på det amerikanske statsbudsjettet ligger an til å ende på 7 prosent av BNP i år. Et par år med et stort underskudd er ikke problematisk, men stien USA nå tråkker er ikke bærekraftig over tid.»

Gode inflasjonstall

SER MYK LANDING: Nordea-strateg Joachim Bernhardsen. Foto: Are Haram

Hvis vi ser bort i fra den seneste uken har det vært en god sommer på aksjemarkedene i USA. En grunn til det er en stadig voksende tro på en myk landing i USA, hvor amerikanske nøkkeltall i sommer har pekt på at Fed er i ferd med å lykkes i det mange trodde ikke var mulig på kort tid, ifølge Bruce og Bernhardsen: Få ned inflasjonen uten kraftig tilbakeslag i økonomien. 

Ifølge Nordea-økonomene var det særlig inflasjonstallene i juni som ga håp om en myk landing; med færre flaskehalsproblemer, dempet prispress på bedrifter og et lavere trykk i leiemarkedet for boliger.

Inflasjonstallene som Fed følger, vekst i konsumprisene utenom energi og mat, hadde imidlertid inntil i sommer vist få tegn til å avta før de i juni falt fra 4,6 prosent til 4,1 prosent på årsbasis. 

«Det er fortsatt langt over målet på 2 prosent. Men prisendringen fra mai til juni var godt under 0,2 prosent. Fortsetter det er vi på sikt på 2 prosent årsvekst,» skriver investeringsstrategene i ukesrapporten. 

Imidlertid svinger pristallene mye fra måned til måned, og Fed presiserte på de siste pressekonferansen at de ikke legger mye vekt på et månedstall. 

Inflasjonstallene for juli kommer i neste uke, og flere er nok spente på om juni-tallene var starten på en trend eller bare noe tilfeldig støy.