<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sats skal pøse ut utbytter: – Aksjen er altfor billig nå

Sats gikk på børs i 2019 for å bli en utbyttemaskin. Først nå skal treningssenterkjeden dele ut penger til aksjonærene. – Kapitalstrukturen er friskmeldt, sier Eirik Rafdal.

Publisert 10:20
Oppdatert 12:22
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 575 ord
ROSER SATS: – Rapporten tikker alle bokser, sier analytiker Eirik Rafdal i Carnegie som fortsatt ser stor oppside. Foto: Iván Kverme

«Jeg tror at aksjen vil bli attraktiv for investorer som er glad i utbytte», sa storeier Bjørn Maaseide om Sats tilbake i 2019 før børsnotering.

Men så kom corona, og Sats ble tvunget til å stenge ned sentre. Aksjekursen kollapset og treningsenterkjeden fikk utbytterestriksjoner av bankene. Etter det fulgte en saftig coronabakrus med høy inflasjon, renteoppgang og strømprisgalopp.

For Bjørn Maaseide og resten av aksjonærene i Sats er ordtaket «Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves» treffende.

I forbindelse med andrekvartalstallene melder selskapet nå at de skal dele ut minst 50 prosent av nettoresultat gjennom tilbakekjøp av aksjer og halvårlige utbytter. Første utbyttebetaling vil gjøres etter første halvår i 2025.

– Det føles veldig bra og er et resultat av at vi nå er der vi skal være. Vi har klart å redusere gjeldsgraden til et fornuftig nivå, og ser at medlemmene bruker produktene mer enn noen gang, samtidig som de nye produktlanseringene fungerer godt. Som en konsekvens av det har vi nå mulighet til å betale ut utbytte og samtidig fortsette å investere i selskapet. Det er en veldig god situasjon, sier konsernsjef Sondre Gravir i Sats.

SKAL DELE UT PENGER: – Det er en veldig god situasjon, sier konsernsjef Sondre Gravir i Sats. Foto: Jørgen Hyvang

– Altfor billig

Torsdag klokken 09.40 var Sats-aksjen opp nesten 3 prosent, og handles i skrivende stund for 18 kroner. Carnegie-analytiker Eirik Rafdal har en kjøpsanbefaling på Sats med kursmål på 25 kroner.

– Rapporten tikker av alle bokser. Nok en gang leverer de bedre enn forventet på inntjeningen, og underliggende KPI’er utvikler seg bra. Vi liker å se at de klarer å øke gjennomsnittlig inntekt pr. medlem (ARPM) med 5 prosent, samtidig som de øker antall medlemmer moderat, sier Rafdal.

Carnegie-analytikeren trekker frem at torsdagens viktigste nyhet er den nye utbyttepolitikken. Han estimerer en årlig direkteavkastning på 6 prosent basert på 2025-estimater.

– Dette er et tegn på sunn kapitaldisiplin, som kommer på toppen av selektiv vekst, sier han.

På Carnegies estimater handles aksjen nå til 8,5 ganger forventet inntjening i 2025.

– Aksjen er altfor billig nå som kapitalstrukturen er friskmeldt, operasjonelt momentum er godt, og selskapet signaliserer god kapitaldisiplin. I vår bok skal den handle mye tettere på snittet av nordisk konsumeksponering. Vi er veldig happy med vårt kursmål på 25 kroner, og det er fortsatt cirka 40 prosent oppside, sier Rafdal.

Pareto Securities omtaler rapporten som sterk, og forventer å justere opp de underliggende EBITDA-estimatene med én til to prosent basert på rapporten.

Sats

(Mill. kr) 2. kv./24 2. kv./23
Driftsinntekter 1.266 1.200
Driftsresultat 216 201
Resultat før skatt 134 123
Resultat etter skatt 103 94

Slo forventningene

I andre kvartal omsatte Sats for 1.266 millioner kroner, tilsvarende en vekst på 5 prosent. Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) endte på 521 millioner kroner, mot 491 millioner kroner i samme periode i fjor. 

På forhånd ventet analytikerne en EBITDA på 509 millioner kroner, ifølge konsensusestimater innhentet av selskapet selv.

Sats hadde ved utgangen av andre kvartal 719.000 medlemmer, opp fra 715.000 ved utgangen av samme periode året før. Den gjennomsnittlige inntekten pr. medlem (ARPM) økte med 5 prosent til 580 kroner.

– Vi har en forretningsmodell basert på abonnementsinntekter, og de mest fornøyde medlemmene er de som er aktive. Så lenge vi tilbyr noe som medlemmene setter pris på, og som gjør at de kommer ofte til oss, vil de finansielle resultatene følge. Senest denne uken har vi lansert flere nye produkter, og de blir tatt godt imot. Da følger også resultatene etter, sier Gravir.

Ved utgangen av andre kvartal hadde Sats en netto gjeld på 1,7 ganger EBITDA før IFRS 16-effekter, sammenlignet med 4,7 ganger på samme tidspunkt i fjor.