<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bane Nor-tillit intakt – enn så lenge

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) sier han er bekymret for Bane Nor-ledelsens håndtering av Follobanen-skandalen, og at han er utålmodig.

Publisert 26. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 365 ord
UTÅLMODIG: Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård. Foto: NTB

Samferdselsministeren sier han er bekymret både for Bane Nor-ledelsens kommunikasjon utad og deres håndtering av risikovurdering. Dette har han delt med styret, og ballen ligger nå hos dem. Nygård vil ikke nå svare ja eller nei på om han har tillit til Bane Nor-ledelsen.

– Tillit har man, hvis ikke er man ikke i rollen. Sånn er det selvfølgelig alltid. Men vi er i en posisjon der vi er i dialog med styret. Det betyr at vi har forventninger til styret, og det er de klar over, sier Nygård til NTB dagen etter at gjenåpning av Follobanen igjen ble utsatt.

– Jeg har fortsatt det perspektivet at jeg har tillit til at Bane Nor jobber fullt og helt med å få på plass en gjenåpning. Men vi har løftet det opp et nivå til å ta det i styret, det betyr at det er en utålmodighet fra oss, sier samferdselsministeren.

– Stor utfordring

Han sier at det er naturlig å ha en konkret dialog med styret i Bane Nor om hvilke planer de har for veien videre.

– Dette har i utgangspunktet vært en alvorlig sak for passasjerene fra dag 1. Så er det en stor utfordring at det nå tar enda lenger tid før passasjerene får det tilbudet de er blitt forespeilet, sier Nygård.

Samferdselsministeren sier at regjeringen er opptatt av at togpassasjerene får et best mulig tilbud fram til Follobanen er i drift igjen.

Follobanen ble stengt kort tid etter at den åpnet midt i desember. Planen var først å gjenåpne i romjula, men det ble utsatt til 1. februar. Nå er det helt i det blå når Follobanen kan åpne. Togstrekningen kostet over 36 milliarder.

– Ikke heldig

– Det har ikke vært heldig kommunikasjon rundt gjenåpning. Det er andre gang de ikke klarer å levere på det som er kommunisert utad. Vi har stilt noen spørsmål ved kommunikasjon og evnen til å håndtere risikovurdering, sier Nygård.

Nygård sier at det regjeringen jobber med nå, er å komme med et mandat for den eksterne gjennomgangen av hva som gikk galt med milliardprosjektet.

– Vi er opptatt av å finne ut årsaksforhold og hvordan det skjedde. Så vil det også være naturlig for oss å følge opp styret i den videre håndteringen, sier samferdselsministeren.

(©NTB)