<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftig hopp for oljeprisen

Oljeprisene styrkes kraftig mandag morgen.

Publisert 16. sep. 2019
Oppdatert 16. sep. 2019
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 557 ord
«Hjertet» i saudi-arabisk oljeinfrastruktur: Prosessanlegget ved Abeqaiq, som har en total prosesskapasitet på 7 millioner fat per dag, ble truffet natt til lørdag. Foto: REUTERS/Stringer/File Photo

Brent-oljen omsettes mandag for 66,11 dollar fatet, opp cirka 10 prosent fra da markedet stengte før helgen. WTI-oljen styrkes knappe 9 prosent til 59,60 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 60,29 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Årsaken til den kraftige prisstigningen er at et oljefelt og prosesseringsanlegg i Saudi-Arabia natt til lørdag ble rammet av et droneangrep fra Iran-støttet Houthi-milits i nabolandet Jemen. 

Konsulent og oljeekspert Trond Omdal uttalte søndag til Finansavisen at dette er den største produksjonsstansen noensinne, dobbelt så stor som den nest største etter Iraks invasjon av Kuwait i 1990. Stansen rammer hele 5,7 millioner fat, noe som tilsvarer over 5 prosent av verdens oljeforsyning.

– Det er tre ganger så stort som hele den norske oljeproduksjonen, sa Omdal.

USAs reserver

På det meste stod oljeprisen ifølge NTB natt til mandag i 71,95 dollar fatet, da opp hele 19,5 prosent. Oljeprisen har dermed falt noe tilbake siden toppnivået etter droneangrepet.

En av faktorene som har vært med på å dempe prisoppgangen er president Donald Trumps uttalelser i natt om at han nå åpner for bruk av USAs oljereserver.

Omdal fortalte søndag til Finansavisen at noe av problemet med angrepet er at det for øyeblikket finnes i nærheten av nok ledig kapasitet. Irak og Kuwait kan dekke opp noe, men ikke alt.

– De andre OPEC-landene har under 1 million fat i ledig kapasitet. I tillegg kan nok noe dekkes inn av strategiske petroleumsreserver i USA, sa oljeeksperten.

Han fortalte at USA har 645 millioner fat i strategiske petroleumsreserver. Siste gang dette ble brukt i forbindelse med en konflikt var i 2011, da borgerkrigen i Libya brøt ut og 30 millioner fat ble frigitt.

Noen dager?

Søndag kveld kunne The Wall Street Journal melde at Saudi-Arabias statlige oljeselskap Saudi Aramco nå har som mål å få en tredel av den tapte oljeproduksjonen opp igjen i løpet av mandag.

Selskapet mener at all tapt produksjon kan erstattes i løpet av noen dager. Dersom dét ikke skjer, kan effekten for oljeprisen bli langt større enn det vi hittil har sett.

Kommentatoren Robert Rapier skriver i magasinet Forbes at oljeprisen i så fall kan stige til 100 dollar fatet.

«Opp gjennom årene er jeg ofte blitt spurt om ulike scenarier som kan drive oljeprisen raskt opp. Mitt svar har alltid vært at 'worst case' er en hendelse som setter en stor andel av produksjonen i Saudi-Arabia ut av spill», skriver Rapier.

Spenningene øker

– Spenningene i Midt-Østen øker nå raskt, noe som betyr at denne historien vil fortsette utover uken. Selv etter at panikken i oljemarkedet har lagt seg, sier senioranalytiker i Oanda, Jeffret Halley, til Bloomberg News.

Også oljeekspert Trond Omdal påpekte overfor Finansavisen søndag at angrepet er en kraftig oppskalering av konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran. Han uttrykte sjokk over at det i angrepet var mulig å treffe «hjertet» i Saudi-Arabias oljeinfrastruktur.

– Iran er på sin side desperat. Landets eksport er strupet og de er i finansiell krise – den største siden 1980-tallet og krigen mot Irak. Iran har allerede angrepet skip i Gulfen, inklusiv norske tankskip. Dette er en ytterligere eskalering i et forsøk på å få opp oljeprisen, sa Omdal.