<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Teknologigigant hadde beste dagen på børs siden mars

Alle de tre toneangivende indeksene klatret.

Publisert 20. juli 2020
Oppdatert 21. juli 2020
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 726 ord
WALL STREET Foto: TIMOTHY A. CLARY

Børsene klatret ettersom Amazon-aksjen dro andre store teknologiaksjer opp. Ifølge CNBC var det utsiktene til en potensiell coronavaksine og mer amerikansk finanspolitisk stimulans som var viktigst for investorene i dagens handel, skriver CNBC.

Fremgang i vaksineutviklingen

Vaksinekappløpet mot coronapandemien har gitt det amerikanske aksjemarkedet kraftig medvind den siste perioden.

Dow-aksjen Pfizer og BioNTech rapporterte positive nyheter om en fellesutviklet vaksinekandidat , og sa at deres studie har skapt fremkallende effekt av immune stoffer. Pfizer-aksjen steg 0,9 prosent etter kunngjøringen, mens BioNTech imponerte med 4 prosent høyere sluttkurs.

En annen vaksinekandidat fra Universitet i Oxford og AstraZeneca viste også positiv immunrespons i en tidlig studie. Ifølge AstraZeneca, har vaksinen lykkes i å blant annet vise økte nivåer av beskyttende og nøytraliserende antistoffer, samt immune T-celler som er rettet mot viruset. Nyheten har skapt mye blest og håp i utviklingen av en coronavaksine.

Det registreres fortsatt over 200.000 tilfeller av nye smittede hver dag, der over 60.000 av tilfellene befinner seg i USA.

Forventinger om en ny Fed-pakke

Investorer vendte også blikket mot hovedstaden Washington D.C. ettersom myndighetene har innledet forhandlinger om flere krisepakker til det amerikanske næringslivet.

Donald Trump har signert en avtale om en ny stimulanspakke verdt omtrent 2 billioner amerikanske dollar tidligere i år. Denne var ment til å forlenge kompensasjonen for arbeidstakere som har blitt permittert under pandemien.

«Det er foreløpig mye usikkerhet rundt størrelsen og formen på den neste pakken,» sier Aneta Markowska, økonomisjef i Jefferies, til CNBC.

Beste dagen sin mars

Nasdaq Composite steg 2,51 prosent til 10.767. Teknologiindeksen har så langt steget hele 20 prosent siden nyttår og tikket inn ny all-time high. Nasdaq har vært den amerikanske indeksen som har gjort det best siden nedgangen i mars.

Amazon steg 7,1 prosent, noe som ga selskapet den største intradagsgevinsten siden mars. Oppturen kom etter at en Goldman Sachs-analytiker hevet sitt kursmål på aksjen til 3.800 amerikanske dollar, noe som er det høyeste på Wall Street i dag.  Facebook steg 1,4 prosent. Netflix, Alphabet (Google) og Microsoft klatret alle mer enn 1 prosent. Apple avanserte 2,1 prosent.

Elon Musks livsverk imponerte imidlertid minst like mye som Amazon i dag. Tesla-aksjen steg nemlig 9,5 prosent til ny all-time high på 1.643 dollar, og er så langt 292 prosent opp siden nyttår. Bare de tre siste månedene har aksjekursen mer enn doblet seg.

For den kommende Tesla-konkurrenten, Nikola, gikk det stikk motsatt vei og aksjen falt 21,3 prosent til 38,45 dollar. Fallet kom i kjølvannet av at aksjonærer som fikk aksjer i oppgjør da Nikola fusjonerte seg inn på Nasdaq, nå selger 250 millioner aksjer.

Oppgangen i teknologiaksjer markerer Nasdaqs revansje etter forrige ukes nedgang på over tre uker.

Vinnere og tapere

Dow Jones steg 0,21 prosent til 26.272. Indeksen som regnes som den mest prestisjefylte har dermed falt beskjedne 6,5 prosent siden nyttår.

Til tross for solid oppgang blant alle de tre indeksene i dag, var det kun 11 av de 30 selskapene i indeksen som steg.

Teknologiselskapet Microsoft, som også inkluderes på Dow Jones i tillegg til Nasdaq-indeksen, var dagens vinner, etterfulgt av Intel og Apple. Legemiddelfirmaet Pfizer var indeksens sjette beste aksje etter den siste fremgangen i utviklingen av en coronavaksine.

Lengst ned på listen var den kjemiske produsenten Dow og oljeselskapet Exxon Mobil. Aksjene til de to selskapene falt henholdsvis 3,2 og 2,3 prosent.

Chevron falt 2,2 prosent i kjølvannet av kjøpet av Noble Energy for 5 milliarder dollar, mens Noble steg 5,4 prosent.

Blandet blant bankaksjene

S&P 500 steg 0,84 prosent til 3.251. Den mest diversifiserte indeksen blant de tre har nå hentet mesteparten av tapene fra mars og er nesten 1 prosent opp siden nyttår.

De fleste storbankene hadde relativt stort volum i dag etter å ha kunngjort kvartalsrapporteringer forrige uke. 

Bank of America var blant de sterkeste og steg 1,5 prosent på børs i dag, mens Goldman Sachs krøyp 0,5 prosent opp. På den andre siden var Morgan Stanley og Citigroup som falt henholdsvis 1,0 og 0,5 prosent.

Boeing-aksjen, som har vært hatt mye omsetning under pandemien, falt 0,6 prosent i dag.

Frykt, gull, olje og renter

VIX-indeksen, populært kalt fryktindeksen, falt 4,8 prosent til 24,5.

Gullprisen var opp 0,4475 prosent og en unse gikk ved stengetid for 1.818 dollar.

Nordsjøoljen var opp 0,19 prosent, og amerikansk lettolje var opp 0,30 prosent.

Tiårsrenten falt 1,3 basispunkter til 0,615 prosent.

30-års renten hadde en nedgang på 1,7 basispunkter til 1,313 prosent.