<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
BASKETMOTE: Nikes Air Jordan har vært en slager og et ikon siden lanseringen for publikum i 1985.  Foto: Getty Images

Skoen som omsetter for 3 milliarder årlig

Basketsko og streetwear er blitt solide investeringsobjekter. Nikes Air Jordans er selve kronjuvelen. 

Category iconMote
    Publisert 12. mars 2021
    Lesetid: 2 minutter

    Den amerikanske basketballegenden Micahel Jordan var egentlig Adidas-fan, men da Nike la en lukrativ sponsoravtale på bordet allerede før han hadde begynt å spille i NBA, var valget klart. I 1984 fikk han sin første signaturmodell: Air Jordan 1. 

    Jordan brukte et nytt par hver match. Nike må ha vært fornøyd med eksponeringen, for selv om NBA etterhvert forbød bruken av skoen (fordi den brøt med fargene som andre lagspillere brukte) fortsatte Jordan å bruke dem. Til tross for bøter på 5.000 dollar hver gang han spilte med dem på føttene. Nike gjorde selvsagt et stort markedsføringsnummer ut av det, og skoen solgte for 126 millioner dollar bare det første året. I dag omsetter Nike Air Jordans for omtrent 3 milliarder dollar årlig, ifølge Forbes.

    Utallige versjoner

    Siden de første Air Jordan-skoene kom på markedet i 1984 har modellen kommet i et utall forskjellige nye versjoner. Og vært en salgssuksess hver gang. For øyeblikket teller det hele 35 ulike sko – ikke medregnet fargevariasjoner og retromodeller. 

    Og de fleste er yndede samleobjekter. 

    I fjor gjorde eksempelvis Nike og Dior et samarbeid om en ny tolkning av den opprinnelige Air Jordan-skoen. Prisen i butikken var rundt 20.000 kroner. På annenhåndsmarkedet var prisen oppe i seksgangeren. 

    ESPN-dokumentaren The Last Dance fra 2020 har samtidig gjort sitt for å øke interessen rundt skoene. Sothebys solgte i fjor et par brukt av Jordan selv for 560.000 dollar. Og netthandler som StockX omsetter samleverdige Air Jordans i hopetall. 

    Suit up

    Vi snakker åpenbart ikke om en dressko. Air Jordans er tradisjonelt sett konstruert med gummisåle, overdel i tekstil og lær, samt et høyt skaft. Perfekt for, og omfavnet av, streetwear-folket. Er du kul pappa på 45? Rock et par originale Air Jordans i en farge som matcher din Tesla Model X.