<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
FAVORITTEN: Ifølge Ian Flemings 007-bøker var frokosten Bonds favorittmåltid. Den måtte bestå av to kopper kaffe.  Foto: Getty Images

Sånn lager du kaffe som James Bond

Kaffekvernen og bønnene du trenger for å redde verden under frokosten. 

Publisert 19. mars 2021 kl. 12.00
Oppdatert 26. mars 2021 klokken 20.50
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 395 ord

«Frokost var Bonds' favorittmåltid», står det i Ian Flemings femte 007-roman, From Russia, With Love fra 1957. Kanskje ikke så rart, da det er lite tid til å nyte andre faste måltider når hverdagen i hovedsak består av å banke livsskiten ut av stormannsgale kriminelle. 

I samme avsnitt informeres leseren om at Bond alltid drakk to store kopper. Sort. Uten sukker. Erkebritisk te nevnes derimot ikke som en del av frokosten. 

Så James var altså en stor fan av kaffe. Men hvordan lagde han den?

Kaffe er kritisk

Kaffen brygget den hemmelige agenten fra MI6 på en håndbrygger av typen Chemex. Denne «kaffemaskinen» ble funnet opp av den amerikanske (og angivelig eksentriske) kjemikeren Peter Schlumbohm i 1941 – en kar som forøvrig står bak over 300 andre patenter. Bryggeren baserer seg på «pour over»-metoden, hvor du fra en kanne heller kokende vann over kvernet kaffe i et filter plassert i tuten på Chemex-en (som er en slags karaffel i glass). 

Historien sier at Sclumbohm var inspirert av sitt eget laboratorieutstyr da han designet kaffebryggeren, som unektelig har et særegent (og kult) uttrykk. 

Brygg som James Bond

 

«Pour-over»-filterkaffe: Chemex Classic (799 kroner). 

Espressomaskin: La Pavonia Europiccola (omtrent 7.000 kroner).

Kaffebønner: Jamaica Blue Mountain Coffee.

Filterkaffen serveres uten sukker eller melk.

Men Chemex er ikke det neste en kan lese og se James Bond benytte seg av. I Live and Let Die fra 1973 brygger Bond, spilt av Roger Moore, en espresso i heimen, med en espressomaskin av typen La Pavonia Europiccola. Eksperter rynker imidlertid litt på nesen av hans metodikk i denne scenen, hvor han kverner bønner, presser ut en espresso med Europiccolaen, tilsetter melk og til sist steamer det hele, som serveres «M». 

I FILMEN: La Pavonia Europiccola. <strong>Foto: La Pavonia</strong> (1 / 2)
I FILMEN: La Pavonia Europiccola. Foto: La Pavonia

MI6-sjefen virker ikke videre imponert, og uttaler om espressomaskinen:

«Er det alt den gjør?»

Kaffebønner

Sist, men ikke minst: Hva slags kaffe er det James Bond drikker? I flere bøker nevnes typen Jamaica Blue Mountain Coffee – kjent for mild smak og lite bitterhet. Betegnelsen er forbeholdt jamaikanske bønner, spesifikt fra Blue Mountain-regionen. 

Da har du alt du trenger for en kopp Bond-kaffe mens du venter på No Time to Die.