<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
SUKSESS: En innmari digg og velsmakende rett fra Smalhans.  Foto: Finansavisen

Bib Gourmand til hjemmekontoret

Gode, gamle Smalhans byr på takeaway-kits fullstappet av fancy husmannskost med en asiatisk touch.

Category iconDesign
    Publisert 20. mars 2021
    Lesetid: 4 minutter

    Der Ullevålsveien og Waldemar Thranes gate møtes, på sydspissen av St. Hanshaugen, ligger restauranten Smalhans. Dørene åpnet for første gang i 2012. Siden da har de høstet mye skryt, og fått utmerkelsen Bib Gourmand fra Michelin-guiden.

    Som mange andre serveringssteder har de begynt å tilby takeaway-kit under coronarestriksjonene. Menyen endres stadig etter hvilke råvarer de har tilgjengelig. Stilen på takeaway-menyen er preget av det lunsjduoen vil kalle fancy husmannskost, med et overraskende asiatisk innslag. Langtidsstekt brisket. Røkt og bakt laks. Og tre varianter av krabbe i peppersaus. Drikkeutvalget i nettbutikken er ok. 

    ORGANISERT: Slik ser innholdet i den ene takeaway-bestillingen ut. Foto: Finansavisen

    – I tillegg har de jo veldig mange gode drikkeanbefalinger på nettsiden. En av rettene jeg tester har tre ulike forslag, for enhver smak. Det er pluss i boka, sier Long.

    Long går for et av matkitene med sjømat, og en belgisk vaffel med løyrom. Short på sin side prøver seg på kyllingvinger og en sjokoladedessert.

    Takeaway-kit fra Smalhans

    Svært gode takeaway-kits til hjemmekontoret. Krever litt mer egeninnsats enn de lunsjguiden tidligere har testet. Enkel levering og velkomponerte smaker.

    Sted: Ullevålsveien 43, 0171 Oslo

    Tid å tilberede maten: Pepperkrabben tok 20 minutter. Belgisk vaffel tok 5 minutter. Kyllingvinger tok 15 minutter.

    Pris lunsjretter: 155 til 495 kroner (for BBQ-kit for to personer).

    Besøkt: 18. mars.

    Terningkast: 5

    Krabbe med en asiatisk touch

    Maten har de bestilt dagen før, da Smalhans og Amoi begynner utleveringene kl. 16. Den kan også hentes i restauranten. Til dagens lunsj på hjemmekontoret tester Long et kit med taskekrabbe i såkalt Singapore-peppersaus og steamed bun ved siden av. Fremgangsmåten ligger på nettsiden.

    TRENGER TILBEREDNING: I forhold til andre takeaway-kit trenger Smalhans mer tilberedning. Foto: Finansavisen

    – Dette er en av rettene jeg har testet som har tatt lengst tid å lage. Og hvor jeg må gjøre relativt mye arbeid selv. Heldigvis er det forsåvidt enkle arbeidsoppgaver, sier Long.

    Hun må frem med hammeren for å knuse skallet til krabben, før hun slenger alle bitene i en glovarm stekepanne etterfulgt av peppersausen som er basert på hoisinsaus.

    Pakken inneholder også vårløk, lime og chili, som ikke blir nevnt i fremgangsmåten. Men Long ser på bildene og regner med at det skal kuttes opp og legges i samme panne. Det medfølger tre små steamed buns som skal varmes i ovnen. Fremgangsmåten sier ikke noe om hvor lenge. 

    ASIATISK: Krabben fra Smalhans har en asiatisk touch med en peppersaus basert på hoisinsaus. Foto: Finansavisen

    Til slutt klemmes limesaften over krabben. Det hele tar omtrent 20 minutter å tilberede.

    – Dette både smaker og lukter helt nydelig. Krabben er saftig og sausen er rågod. Steamed buns passer perfekt til å dyppe i sausen. Det er skikkelig grisete å spise, og tar litt tid, men verdt det, sier Long fornøyd.

    GODT TILBEHØR: Krabben kommer med tre steamed buns som skal varmes i ovnen. De ble fluffy og deilig å dyppe i sausen. Foto: Finansavisen

    Juicy og ufancy

    Hos Short tar kyllingvingene knappe 15 minutter å ferdigstille, med brorparten av tiden inne i ovnen.

    – Det er naturligvis litt rotete å spise kyllingvinger, men det er jo ingen overraskelse. Kjøttet er juicy, og går rett hjem med den hjemmelagde hoisin-sausen og chilimajonesen.

    Oppskriften kommer fra Alison Romans kokebok Nothing fancy.

    – Fremgangsmåten er straightforward, men grønnsakene kunne jo egentlig vært ferdig oppkuttet, sier Short fra hjemmekontoret.

    KYLLINGVINGER: Short bruker cirka 15 minutter på å tilberede sin rett. Foto: Finansavisen

    Han spiser for to. Lunsjretten burde være nok til en duo rundt spisebordet, slik Smalhans selv informerer om.

    – Maten, når vi gjør den ferdig selv, ser ikke ut som noe som har fått klapp på ryggen av Michelin-mannen, men kombinasjonen av smakene, som er sinnsykt velkomponerte, hinter definitivt om at dette er bra saker, sier Short og nipper til litt hylleblomstsaft fra Safteriet.

    Raskt, og innmari godt

    Videre i lunsjpausen på sitt eget kjøkken, tester Long et enklere kit. To belgiske vafler med løyrom, rømme og dill. Vaflene er ferdiglagde hos Smalhans, og skal kun varmes tre minutter i ovnen. 

    ENKELT: De belgiske vaflene var en av de enklere rettene å tilberede. Vaflene skulle kun tre minutter i ovnen. Foto: Finansavisen

    – Dette er en mye enklere rett å ferdigstille enn pepperkrabben. Det hele tok kun fem minutter, sier Long.

    De resterende ingrediensene kommer fordelt og klart i små bokser. To småvarme vafler blir dandert med en dæsj rømme, finkuttet dill og løyrom fordelt på toppen.

    – Dette er fryktelig godt. Løyrom kan jo nesten ikke bli feil. Et godt eksempel på hvor mye gode råvarer har å si. Eneste å utsette på dette er kanskje at vaflene kunne vært litt saftigere. Og prisen er heller ikke dum. 195 kroner for to store vafler med fyll, det vil jeg bestille igjen. 

    GOD PRIS: Lunsjduoen synes 195 kroner for to belgiske vafler med løyrom var en god pris. Foto: Margrethe Hegnar

    Velsmakende avslutning

    Short har latt seg friste av en sjokolademarquise med kirsebær og vaniljekrem.

    – Den så skikkelig digg ut på bildene. Og her hjemme smaker den silkemykt av tykk sjokolade, kommenterer Short.

    Vaniljekremen bærer, som de andre rettene, preg av gjennomarbeidede smaker. Hjemmelaget. Kirsebærene har en nesten kandisert konsistens og gjør seg godt i kombinasjon med sjokoladen.

    TIL DESSERT: Short lar seg friste av sjokolademarquisen. Foto: Finansavisen

    – Men jeg synes at kakestykket kunne vært litt større – spesielt til prisen, smiler Short.

    Restaurant-følelsen

    God mat, enkel levering. Smalhans’ takeaway-kit gir lunsjduoen en smak av den kjente restauranten på hjemmekontoret. Godt akkompagnert av drikkeanbefalinger.

    – Smakene var nydelige, men noen av pakkene tar samtidig litt tid å lage. Totalt sett er det likevel et veldig gjennomført konsept med ordentlig gode retter, sier Long.

    – Jeg ruller til terningkast fem på hjemmekontorterningen.

    IKKE PÅ PAPIR: Fremgangsmåten finner man på Smalhans nettsider. Foto: Finansavisen