<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skip på grunn i fire uker - losses for containere

Skipet har ligget på grunn i over én måned. Nå løftes containerne av. 

Publisert 15. apr. 2022
Oppdatert 15. apr. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 242 ord
TAR VEKK 500 CONTAINERE: Taubåter dytter lektere med container vekk fra skipet «Ever Forward».  Foto: NTB

I påsken i fjor satt Ever Greens containerskip «Ever Given» fast i Suezkanalen i seks dager, denne påsken er rederiet i gang med nok en redningsaksjon. Siden 13. mars har nemlig det 334 meter lange  containerskipet «Ever Forward» ligget på grunn i Chesapeake Bay etter å ha gått fra havnen i Baltimore. 

Ever Green var raskt ute med å erklære «general average», slik de også gjorde i forbindelse med hendelsen i Suezkanalen, en redningsoperasjon som endte med en kjemperegning på 550 millioner dollar. Denne summen dekket imidlertid også tapte inntekter til kanalselskapet etter å ha blokkert for gjennomfart i seks dager. 

«General average» er et forsikringsrettslig prinsipp som gjør at reder og lasteier forholdsmessig deler  kostnadene forbundet med å redde et fartøy etter et større havari. 

Etter å ha mislyktes i å slepe skipet av grunnen er det gjennom den stille uken begynt et arbeid med å lette vekten ved å løfte containere av skipet. 

Skjærtorsdag anslo den amerikanske kystvakten at 233 containere var fjernet fra skipet, i alt 500 containere er planlagt fjernet før de igjen skal forsøke å få skipet løs. 

I en uttalelse til Bloomberg sier kystvakten i Maryland at et nytt forsøk på å trekke skipet av grunnen trolig vil finne sted i begynnelsen av neste uke. 

Da det gikk på grunn var «Ever Forward» lastet med 5.000 containere, det 2020-bygde skipets totale kapasitet er imidlertid på 12.000 containere. 

Den amerikanske kystvakten jobber fremdeles med å finne ut hva som er årsaken til at skipet gikk på grunn.