<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Håper 10 millioner amerikanere mister jobben

En skarp økning i arbeidsledigheten må til for å dempe den skyhøye inflasjonen, hevder Larry Summers. Fed-sjefen er uenig.

    Publisert 21. juni 2022 kl. 16.04
    Oppdatert 21. juni 2022 klokken 16.21
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 273 ord
    PEST ELLER KOLERA: Ifølge Larry Summers må 10 millioner amerikanere ofres for at ikke alle skal drukne i inflasjon. Foto: Bloomberg

    Det store million dollar-spørsmålet etter Federal Reserves trippel renteheving og aggressive rentebane, er hvordan kjøle ned den brennhete inflasjonen – uten å utløse en resesjon.

    Den tidligere amerikanske finansministeren Larry Summers presenterte det som for mange vil oppfattes som et skrekkscenario i en tale mandag, da han tallfestet hvor høy arbeidsledighet som trengs for å snu inflasjonen på 6 prosent ned mot målet på 2 prosent.

    Federal Reserve-politikere er uenige og mener så hard skyts ikke trengs for å bremse prisveksten, ifølge en artikkel på MarketWatch.

    Må ofre 10 mill. arbeidere

    Ifølge Summers trengs det enten en ett års økning i arbeidsledigheten til 10 prosent, eller to år med 7,5 prosent, eller fem år med 6 prosent arbeidsledige amerikanere.

    «Sagt på en annen måte, krever Summers at antallet arbeidsledige skal svulme opp til omtrent 16 millioner, fra i underkant av 6 millioner i mai», ifølge MarketWatch.

    Måten Summers formulerte tallene på, antyder at han snakker om det som er kjent som offerforholdet, som er koblingen mellom arbeidsledighet og inflasjon. En økning på 3 prosentpoeng i ledighetsraten vil være nødvendig for å få ned inflasjonen med et helt prosentpoeng.

    Fed-sjefen uenig

    I mai var arbeidsledigheten 3,6 prosent i USA. Det Summers i realiteten sier er at han vil at arbeidsledigheten skal stige til et nivå som vil redusere inflasjonen hele prosentpoeng. Kjerneprisindeksen var 4,9 prosent i april.

    Federal Reserve-sjef Jerome Powell og hans team aksepterer ikke at det må en så høy arbeidsledighet til. Feds estimater krever at ledigheten stiger til 4,1 prosent neste år, noe som igjen vil kjøle ned kjerneinflasjonen til 2,3 prosent, ifølge artikkelen.