<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stimuleres av Putins krigsmaskin

President Vladimir Putins krigføring i Ukraina har gitt russisk industri et løft. Spørsmålet er hvor lenge det kan vare. 

Publisert 15. sep. 2022 kl. 13.42
Oppdatert 15. sep. 2022 klokken 13.46
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 424 ord
INDUSTRI-BOOST: Bestillinger fra president Vladimir Putin øker farten i russisk forsvarsindustri. Foto: NTB

President Vladimir Putins krigføring i Ukraina ser ut løfte russisk industriproduksjon, melder Bloomberg.

Tall fra Russlands statistikkmyndigheter viser ifølge nyhetsbyrået at produksjonen av «ferdigmetallvarer», som ved siden av bestikk inkluderer våpen, bomber og ulike typer ammunisjon, steg nesten 30 prosent i juli sammenlignet med samme måned i fjor.

Denne oppgangen kom etter flere måneder med bratt nedgang.

– Mye verre uten krigen

Kategorien «annet kjøretøy og utstyr», som i tillegg til sykler og lignende produkter omfatter både skip og fly, er også høyt på vinnerlisten.

– Industrien ville ha gjort det mye verre hvis det ikke hadde vært for krigen, sier Tatiana Orlova hos Oxford Economics til Bloomberg.

Sjeføkonom for Russland i CentroCredit Bank, Jevgenij Suvorov, mener at ordrer til forsvarsindustrien også bidro til det overraskende oppsvinget i russisk byggevirksomhet i juli.

De siste dagers ukrainske motoffensiv har drevet russiske styrker tilbake, og satt fart på mobiliseringstiltak fra Kreml til det som mer og mer ser ut som en krig som vil strekke seg langt utover inneværende år.

Putin signerte lov

Oppsvinget i industrien henger også sammen med at Putin tidlig på sommeren signerte en lov som gir regjeringen ekstraordinær kontroll over bedrifter til å støtte hæren ved å tvinge dem – om nødvendig, til å rette produksjon mot militære behov.

– Juli-tallene bekrefter at økningen i statlige ordre plassert i forsvarsindustrien støtter russisk produksjon. Industriproduksjonstallene her nesten sett for gode ut til å være sanne de siste månedene, fortsetter Orlova. 

Bloomberg tror likevel oppsvinget i forsvarsindustrien blir kortvarig, spesielt hvis arbeidskraft omdirigeres fra andre næringer samtidig som sanksjoner begrenser den russiske krigsmaskinens tilgang til komponenter og teknologi . Energikonflikten med Europa truer også inntektene, etter at Russland har stengt Nord Stream 1-rørledningen og selger olje til Asia med rabatter.

Forsvarsbudsjettet eser ut

Samtidig kan det russiske forsvarsbudsjettet være under press. Janis Kluge, som analyserer russisk økonomi for German Institute for International & Security Affairs i Berlin, estimerer at forsvarsinvesteringene i årets syv første måneder var rundt 20 milliarder dollar høyere enn i samme periode i fjor.

En høytstående tjenestemann har ifølge nyhetsbyrået uttalt at forsvarsbudsjettet ligger an til å stige så mye som 700 milliarder rubler (11 milliarder dollar) fra 2021, da forsvarsinvesteringene ble estimert til nærmere 66 milliarder dollar.

– Det er vanskelig å beregne hvor lenge forsvarsinvesteringer kan støtte veksten i industrien, fordi tallene er utilgjengelige. Kanskje et år, kanskje lenger, sier den uavhengige russiske økonomen Alexandra Osmolovskaya-Suslina.