<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny elbilprodusent følger etter Tesla – kutter hardt i prisene

Priskrigen på nye elbiler er for fullt i gang.

Publisert 17. jan. 2023
Oppdatert 18. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 299 ord
BLIR BILLIGERE: En XPeng P7 på vinterføre i Norge. Denne modellen blir 12,5 prosent billigere i Kina. Foto: Håkon Sæbø

Den kinesiske produsenten av elbiler, Xpeng, har sett seg nødt til å ta et stort hugg i prisene etter at Tesla før helgen overrasket alle med et sekssifret priskutt.

I Norge koster Teslas rimeligste Model Y nå like under 400.000 kroner, ned fra 520.000 kroner.

I Kina har Tesla kuttet prisene flere gangen . Samme modell der koster nå rundt 380.000 kroner, noe som har ført til at hundrevis av Tesla-eiere har trappet opp og forlanget samme pris på sine innkjøpte Teslaer.

Kjenner konkurransen

Tirsdag kunngjorde Xpeng at de slår av rundt 10 prosent på tre av sine modeller. Xpeng P7 får nå en startpris på like over 300.000 kroner, noe som er 12,5 prosent billigere enn før. 

Dette gjelder dog bare i Kina, opplyser Xpeng Motors Norway.

- Vi kommer foreløpig ikke til å endre prisen for Xpengs modeller i Norge, sier Managing Director, Claes Persson.

Modellene P5 og G3i blir også mellom 10 til 13 prosent billigere, skriver Reuters.

– Vi håper å gjøre intelligente kjøretøy mer tilgjengelige for flere mennesker med mer konkurransedyktige priser, sier en talsperson for Xpeng til nyhetsbyrået.

Til de som allerede har kjøpt seg en Xpeng, vil de tilby lengre garanti kostnadsfritt. Ifølge MarketWatch gjelder priskuttet allerede fra tirsdag ettermiddag.

Lavere etterspørsel

Både i Europa, Kina og USA er det korte leveringstider for de som bestiller seg en Tesla, noe som kan bli tolket til at ordrebøkene til elbilgiganten begynner å bli tynne, skriver Tek.no.

Tidligere i januar la de også frem produksjonstallene for fjerde kvartal, som var svakere enn analytikerne ventet på forhånd. I kvartalet leverte de 405.000 biler, noe som var 22.000 mindre enn ventet.

Det er også ventet at etterspørselen etter nye biler vil dabbe av i løpet av 2023s første seks måneder, noe som også kan være en del av forklaringen til prisdumpingen.