<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik kontrollerer Kina fattige land

Bruker penger og eierskap i gjeld som våpen og maktmniddel.

Publisert 13. apr. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 268 ord
KINA: Bruker penger til å sikre seg kontroll over andre stater. FOTO:NTB

Zambia, et land som sliter med en stor utenlandsgjeld på 31,6 milliarder dollar, tilsvarende 329 milliarder kroner, som blir misligholdt, er ett av flere land som Kina får stadig mer kontroll over, skriver Financial Times.

Zambia er ikke alene, og den store andelen av land som sliter økonomisk, har stått høyt på agendaen denne uken under vårmøtene i Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken.

Kina har i flere tiår ført en aggressiv finansieringspolitikk overfor utviklingsland og forrige måned skrev Finansavisen at Kina, for å berge egne banker låner ut enda mer penger til land som misligholder opprinnelige lån. 

Nå seiler Kina opp som en geopolitisk trussel med eierandeler i så mange lands gjeld.

Yu Jie, seniorforsker ved tankesmien Chatham House, mener Kinas holdning handler mindre om økonomiske rasjonaliteter, men mer om geopolitisk konkurranse.

– Du har nå en stor statskreditor med makt til å diktere vilkår, slik at et land ikke inngår en avtale som ikke passer Kina. Dette har endret det økonomiske spillet fullstendig, sier Jay Newman, tidligere fondsforvalter hos Elliott Management, fondet som i sin tid – med suksess saksøkte Argentina for 2,4 milliarder dollar i 2001.

Potensialet for at Kina tar enda hardere grep om fattige land kommer frem i de nyeste IMF-dataene fra slutten av februar, som indikerer at ni fattige land - som Mosambik, Zambia og Grenada - allerede er i «gjeldsnød», mens ytterligere 27 land er i «høy risiko» for å falle i det. Ytterligere 26 land er på overvåkningslisten. 

Mange selskaper som sliter i disse landene er statskontrollerte,  og vil ifølge FT trenge hjelp.

Hjelp Kina står klare til å yte.