<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kinesisk utlånsaksjon for å berge egne banker

For å berge egne banker, låner Kina mer til land som misligholder opprinnelige lån.

Publisert 28. mars 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 189 ord
UTENLANDSLÅN FRA KINA: Har blitt pløyet inn i infrastruktur verden over, nå sliter Kina med å få tilbake pengene og egne banker er truet. FOTO: Bloomberg

I årene 2008 og 2021 brukte Kina over 240 milliarder dollar, tilsvarende 2.500 milliarder kroner, på å kjøpe seg inn i utviklingsland, skriver Reuters.

Nå viser det seg at flere land Kina har lånt penger til, sliter med å betale tilbake.

Derfor har ettpartistaten utstedt en hel drøss med «redningslån», spesielt i perioden 2016 til 2021 og hovedsakelig til land i sjiktet mellom I-land og U-land, inkludert Argentina, Mongolia og Pakistan, ifølge en rapport fra forskere ved Verdensbanken, Harvard Kennedy School, AidData og Kiel Institute for the World Økonomi.

Kina har lånt ut pengene for at de skal investeres i infrastruktur. Siden 2016 har mange lån blitt misligholdt og dette har skapt bankproblemer internt i Kina. 

– Kina prøver til syvende og sist å redde sine egne banker. Det er derfor de har kastet seg på den risikable virksomheten internasjonale redningslån er, sier Carmen Reinhart, tidligere sjeføkonom i Verdensbanken og en av studiens forfattere, til Reuters.

Redningslånene er hovedsakelig gitt til mellominntektslandene som utgjør fire femtedeler av utlånene, på grunn av risikoen de utgjør for kinesiske bankers kapitalbalanse.  

Lavinntektsland tilbys avdragsfrihet og forfallsutsettelser, står det i rapporten.