<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rally i svensk katastrofeaksje etter oppgradering

SBB, som har fått aksjekursen massakrert det siste året, stiger tosifret etter oppgradering fra Goldman Sachs.

Publisert 28. juni 2023
Oppdatert 28. juni 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 313 ord
KAN BARE GÅ OPPOVER NÅ: SBB, her ved gründer og nå avgått toppsjef Ilija Batljan. Foto: Eivind Yggeseth

Aksjen til kriserammede Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) har omtrent mistet all sin verdi siden desember 2021, da kursen stod i 68 svenske kroner. 

Onsdag er aksjekursen på 4,30 kroner, etter et fall på 75 prosent bare i år.

Nå er det imidlertid grønne tall på Stockholmsbørsen, der SBB leder an oppgangen med en økning på hele 10,7 prosent ved 13-tiden. Tirsdag steg aksjen 15 prosent, ifølge Dagens Industri.

Årsaken til den plutselige oppgangen skal være en oppgradering fra Wall Street-kjempen Goldman Sachs.

«Den kollapsede kursen gir muligheter herfra», mener investeringsbanken.

Fra selg til hold

Goldman Sachs tar det ikke helt ut, men oppgraderer SBB fra en salgsanbefaling til hold, ifølge DI. Kursmålet setter de på 4 svenske kroner, som er noe under dagens kurs.

Mandag ble det kjent at SBB er i samtaler med det kanadiske forvaltningsselskapet Brookfield om å selge resten av sin milliardportefølje av barnehager og skoler, inkludert de norske barnehagene.

I november i fjor solgte eiendomsgiganten 49 prosent av selskapet Educo til Brookfield, og nå skal altså et salg av de resterende 51 prosentene være aktuelt.

Goldman Sachs mener Brookfield-avtalen setter SBB i et bedre lys. Det er fortsatt risiko involvert i aksjen, som er populær blant småsparere, men den er nå priset inn, ifølge banken.

– Kan utvanne inntektene

Samlet sett forventer Goldman Sachs et verdifall på omtrent 11 prosent for eiendommer i 2023, noe som vil medføre kostnader på omtrent 5 milliarder kroner for SBB.

«Selv om avskrivinger kan være gunstig med tanke på likviditet og i et belåningsperspektiv, merker vi oss imidlertid at et eventuelt salg med rabatt i forhold til siste bokførte verdi vil påvirke substansverdien negativt og kan potensielt utvanne inntektene», heter det i analysen.

Krisen startet for alvor da ratingbyrået Standard & Poor's nedgraderte gjelden til SBB til søppelstatus i midten av mai, og 2. juni ble det kjent at toppsjef Ilija Batljan måtte gå.