<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sanksjonene fjernet

Oleg Tinkov har fordømt Ukraina-krigen og gitt avkall på sitt russiske statsborgerskap. Nå har britiske myndigheter tatt ham av listen over sanksjonerte.

Publisert 21. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
+ mer
lead
OFF THE HOOK: Storbritannia har fjernet Oleg Tinkov fra sanksjonsliste. Foto: NTB
OFF THE HOOK: Storbritannia har fjernet Oleg Tinkov fra sanksjonsliste. Foto: NTB

Storbritannia har fjernet sanksjonene mot den russiske oligarken Oleg Tinkov, melder Financial Times

Dermed har den mest åpenlyst kritiske milliardæren av president Vladimir Putins invasjon av Ukraina fått medhold i anken han sendte det britiske utenriksdepartementet tidligere i år. Anken 

Mens oligarker flest har vært forsiktige i sin kritikk av invasjonen, har Tinkov fordømt «den gale krigen» og gitt avkall på sitt russiske statsborgerskap. Da Kreml truet med nasjonalisering, kvittet Tinkov seg i fjor med aksjene i nettbanken sin (Tinkoff, red. anm.) – i det han selv karakteriserte som et «brannsalg.»

Fikk støtte av Branson

«Jeg kan ikke sitte og se på mine tidligere landsmenn drepe og rane sivile uten god grunn. Jeg håper at flere næringsdrivende vil følge mitt eksempel og slutte å arbeide for fascisme, gi opp sine virksomheter og statsborgerskap», skrev Tinkov på Instagram i oktober.

Andre prominente russere som har uttalt seg i forsiktige ordelag mot krigen, eller bare privat, har ifølge avisen slitt med å få sine sanksjoner opphevet. Når Tinkov nå vant frem med sin anke, var det med støtte fra Richard Branson og den tidligere milliardæren og Yukos-eieren Mikhail Khodorkovskij – som bor nå i eksil i Storbritannia.

«Selv om han var en velstående russisk forretningsmann, har Tinkov aldri vært en oligark. Jeg har alltid kjent ham som en selvskapt og dynamisk gründer. Derfor har jeg støttet ham, og fortsetter å gjøre det», skrev Branson tidligere denne uken i en uttalelse sitert av The Times.

Solgte til Abramovitsj

Financial Times påpeker at Tinkov, i motsetning til andre oligarker, har bygd opp sin formue fra grunnen av – uten betydelig støtte fra den russiske staten. Før han gikk inn i fintech bygget Tinkov blant annet opp «dumpling»-produsenten Daria som ble solgt til ikke ukjente Roman Abramovitsj for 21 millioner pund i 2001. Tinkov etablerte også ølbryggeriet Tinkoff som InBev betalte 200 millioner euro for i 2005.

– Det å løfte sanksjoner bør henge klart sammen med at man frikobler seg offentlig fra regimet og den aggressive krigen, begrunnet Khodorkovskij sin Tinkov-støtte med overfor Bloomberg tidligere i år.

Kilder kjent med kriteriene opplyser til Financial Times at den britiske regjeringen vurderer nettopp offentlig fordømmelse av Ukraina-krigen som en faktor som kan bidra til å få sanksjonene opphevet. 

«Etter å ha vurdert alle faktorene i saken, inklusive handlingene Tinkov har begått etter at han ble sanksjonert, har vi opphevet sanksjonene mot ham. Vi vurderer kontinuerlig alle sanksjoner», skriver Storbritannias utenriksdepartement i en uttalelse.