<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Han er den ultimate apostelen for hevn

CIA-sjef William Burns hevder Wagner-opprøret avslørte «betydelige svakheter» bak de russiske linjene, og mener Jevgenij Prigozjin må passe seg.

Publisert 21. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 490 ord
VISER SVAKHET? CIA-sjef William Burns hevder Wagner-opprøret i juni avslørte betydelige militære svakheter for Russland og president Vladimir Putin. Foto: NTB

CIA-sjef William Burns er stadig optimistisk til at Ukraina vil gjøre fremskritt med sin motoffensiv mot Russland. På et sikkerhetsforum i Aspen, Colorado, pekte han ifølge Bloomberg på betydelig «strukturell svakhet» bak de russiske linjene – deriblant lav moral, dårlig lederskap og politisk og militært «kaos.»

– Det kommer til å bli en tøff kamp, men vi skal gjøre alt vi kan som en etterretningstjeneste for å gi den type etterretningstøtte og deling som vil hjelpe ukrainerne, sa han.

– Wagner-opprør avslørte svakhet

Burns hevder at det avbrutte Wagner-opprøret i juni avslørte noen av de omtalte svakhetene i systemet som president Vladimir Putin har bygget opp.

ADVARER «PUTINS KOKK»: CIA-sjef William Burns. Foto: NTB

– For mange russere som er vant til dette bildet av Putin som dommeren over orden, var spørsmålet om keiseren ikke hadde klær på seg eller i det minste hvorfor det tok så lang tid for ham å kle på seg, sa han videre ifølge nyhetsbyrået.

Tidligere denne uken uttalte MI6-sjef Sir Richard Moore at etterspillet etter Wagner-opprøret har vært ydmykende for Russlands president. Burns tror Putin vil unngå å skape et inntrykk av at han overreagerer på opprøret, samtidig som han drar ut det han kan av verdi fra leiesoldat-gruppen etablert av Jevgenij Prigozjin. 

Mener at Prigozjin må passe seg

CIA-sjefen mener dessuten at mannen kjent som «Putins kokk» må se seg over skulderen.

– Putin er den ultimate apostelen for hevn. Om jeg var Prigozjin, ville jeg ikke sparket min matsmaker, fortsatte Burns, med henvisning til Prigozjins cateringselskap Concord og kontraktene for å levere mat til Kreml.

Allerede kort tid etter Wagner-opprøret advarte Eurasia Group-direktør Ian Bremmer om at Prigozjin lever på lånt tid

– Prigozjin er nå en slags «dead man walking.» Jeg vil bli veldig overrasket om han fortsatt er blant oss om noen få måneder. Putin har fengslet og myrdet folk for langt mindre, sa den geopolitiske eksperten i et CNBC-intervju.

– Sjelden rekrutteringsmulighet

Burns hevdet ifølge Bloomberg i sitt Aspen-innlegg at russisk elite stiller stadig flere spørsmål til Putins dømmekraft og ledelse etter Wagner-opprøret, som ifølge CIA-sjefen er en svært sjelden mulighet for det amerikanske etterretningsorganet å rekruttere informanter i Russland.   

CIA publiserte nylig en video på den russiske meldingstjenesten Telegram om hvordan å ta kontakt på «det mørke internettet», og ifølge mannen med fortid som USAs ambassadør i Moskva ble den sett 2,5 millioner ganger bare den første uken.

– Dette brakte frem igjen noen dypere spørsmål om Putins dømmekraft, om hans relative løsrivelse fra hendelser og til og med om hans ubesluttsomhet, sa Burns.