<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Varsellampene lyser for verdens nest største økonomi

Den kinesiske valutaen svekker seg i kjølvannet av dårlige makrotall, kollaps i eiendomsmarkedet, eksportnedgang og deflasjon. 

Publisert 18. aug. 2023
Oppdatert 18. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 388 ord
NEDGANG I ØKONOMIEN: Det er globale bekymringer om helsen til verdens nest største økonomi.  Foto: Reuters

Problemene står i kø for verdens nest største økonomi og bekymringen øker globalt. Sentralbanken har den siste uken tatt grep for å styrke valutaen. 

Kinas sentralbanken skjøt nylig inn 757 milliarder yuan i økonomien for å øke aktiviteten. I tillegg har kinesiske banker kjøpt yuan og solgt amerikanske dollar i et forsøk på å unngå ytterligere depresiering av valutaen. Sentralbanken har også varslet at de vil «trappe opp intensiteten i makroøkonomiske justeringer fremover», skriver Financial Times

Den kinesiske valutaen har svekket seg mot dollaren siden året begynte. I dag ligger den på 7,29 yuan mot en dollar. Dette er det svakeste nivået siden finanskrisen i 2007, med unntak av da den lå på 7,31 en kort periode i november 2022.

Årlig vekst i rekordstore innskudd 

Den kinesiske økonomien har slitt med å ta seg opp etter at koronarestriksjonene tok slutt i fjor. Den lave aktiviteten i økonomien skyldes blant annet at mange ønsker å nedbetale boliglån. 

Innskuddene for privatkunder økte med 17.800 milliarder yuan i 2022. Dette var en ny rekord ifølge sentralbanken. I første kvartal i år økte husholdningenes bankinnskudd med 9.900 milliarder. Dette er en vekst på 26,9 prosent sammenlignet med 2022. 

Søkte om konkursbeskyttelse

Nyheten om at den kriserammede eiendomskjempen Evergrande har søkt om konkursbeskyttelse i USA kom i morgentimene. 

I tillegg ble det tidligere i uken kjent at en annen kinesisk eiendomsgigant, Country Garden, stupte på børs. Kursfallet skyldes at selskapet misligholdte internasjonal obligasjonsgjeld forrige uke. Dette kan indikere at en to år lang likviditetskrise i landets eiendomssektor truer med å eskalere, skriver Financial Times

Dårlige makrotall og lavere rente

På tirsdag annonserte den kinesiske sentralbanken sin beslutning om å senke styringsrenten for andre gang på tre måneder. Dette er et forsøk på å stoppe den akselererende nedgangen som har skapt bekymring blant investorer og økonomer.

Landets makrotall viste tegn til ytterligere brems i økonomien. Industriproduksjonen i Kina steg med 3,7 prosent i juli, langt under forventede 4,4 prosent på årsbasis. Detaljomsetningen økte med 2,5 prosent, også under forventningene på 4,5 prosent.

Lavere vekstmål 

Kina har i år satt målet for økonomisk vekst til 5 prosent, som er det laveste målet landet har hatt på flere tiår. I 2022 hadde landet et mål i BNP-vekst på 5,5 prosent, men endte på 3 prosent. Det var den laveste veksten siden 1976, med unntak av pandemiåret 2020.