<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Du må være den siste som går fra festen

Gary Cohn, tidligere Trump-rådgiver og Goldman Sachs-topp, anbefaler Federal Reserve å drøye med renteøkningene.

Publisert 29. nov. 2023
Oppdatert 29. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 391 ord
RENTERÅD: Fra tidligere Trump-rådgiver og Goldman Sachs-topp Gary Cohn. Foto: NTB

Meningene er mange om når Federal Reserve bør begynne å kutte renten. Hedgefondforvalter Bill Ackman frykter en hard landing for amerikansk økonomi hvis Fed ikke kutter i løpet av første kvartal neste år. 

Fed-toppen Christopher Waller åpnet i en tale tirsdag også for et rentekutt allerede om 3-5 måneder.

– Du vil ikke gå tidlig

Gary Cohn, øverste økonomiske rådgiver under president Donald Trump i 2017-18 og nå nestleder i IBM-styret, mener derimot Fed ikke bør forhaste seg. Han ser for seg at den amerikanske sentralbanken venter frem til iallfall andre halvår i 2024. 

– Du vil ikke gå tidlig når du er den siste som kommer til festen. Du må være den siste som forlater festen, og Fed kommer til å bli den siste som forlater denne festen, sa han til CNBCs Dan Murphy på scenen under Abu Dhabi Finance Week-konferansen onsdag.

– Økonomien vil åpenbart svekke seg før Fed begynner å senke renten, så jeg er sterk i troen på at vi ikke vil se noe aktivitet fra Fed i første halvår. Kanskje i tredje kvartal vil vi begynne å høre rykter om noe guiding på lavere renter, fortsatte mannen som hadde flere direktørjobber i løpet av sine 26 år i Goldman Sachs.

En historisk syklus

Markedet priser nå inn overkant av 40 prosents sannsynlighet for et rentekutt allerede i mars, og rundt 80 prosents sjanse for at det kommer i mai. Ifølge CME Groups FedWatch Tool ventes rundt 100 basispunkter i kutt gjennom 2024.

Sentralbanken valgte i september å holde styringsrenten uendret, og tok dermed en pause etter å ha hevet fra nærmere null i mars 2022 til 5,25–5,50 prosent i juli i år. Renteøkninger på over 500 basispunkter i løpet av 15 måneder er den mest aggressive, pengepolitisk innstrammende syklusen USA har sett på 40 år.

BNP-løft ikke varig

Reviderte tall USAs statistikkmyndigheter slapp onsdag viste at amerikansk BNP steg 5,2 prosent fra andre til tredje kvartal. Dette er opp fra det foreløpige tallet som antydet 4,9 prosent vekst – men også konsensus som pekte mot 5,0 prosent vekst.

Veksten gjorde dermed et solid byks fra 2,1 prosent i andre kvartal. Men trenden vil ikke vare, understreker Marketwatch og viser til at de høyere rentene som er ment å dempe inflasjonen også vil bremse økonomien ved å gjøre det dyrere for husholdninger og bedrifter å bruke og investere penger.