TV2 i Danmark og NRK Brennpunkt har de siste ukene hatt stor suksess med dokumentarserien “Den sorte svane”. Dokumentaren, som er delt inn i fem episoder, handler om hvordan tilsynelatende “rene” forretningsfolk og tungt kriminelle samarbeider ved hjelp av advokater. Og det handler om å hvitvaske penger tjent på ulovlig vis.
Serien har fått enormt mye oppmerksomhet og har blitt omtalt som både “kontroversiell”, “spektakulær” og “sjokkerende”.
Det høres kanskje arrogant og virkelighetsfjernt ut, men vi i Kapital har knapt løftet et øyenbryn over de avsløringene som har kommet frem. Det som kommer frem i serien er faktisk virkelighet også i Norge, og vi kjenner den dessverre altfor godt fra egne artikler.
Vi i Kapital har hatt mange artikler opp gjennom årene som dokumenterer en virkelighet lik den TV2 i Danmark nå har avslørt, og senest nå i vår har vi kjørt en større artikkelserie om hvordan presumptivt seriøse forretningsfolk i anerkjente norske firmaer har samarbeidet med grovt kriminelle i det som fremstår som en gigantisk hvitvaskingsoperasjon. Ikke ulikt “Den sorte svane”.
Kapitals avsløringer begynte med artikkelen Revisorene, rådgiverne og revestrekene i år, som handler om hvordan bl.a. norske revisorer bistår ledelsen i et norsk gråmarkedsselskap, som var notert på Euronext NOTC, med å verdsette en nærmest verdiløs oljelisens i USA til svimlende 2,6 milliarder kroner. Denne oljelisensen ble så brukt som tingsinnskudd på 2,6 milliarder i forbindelse med en emisjon i selskapet, som ble tilrettelagt av et anerkjent, stort norsk advokatfirma.
Dette gjorde at en gruppe kriminelle, blant annet en kjent raner og en kriminell svensk forretningsmann med tette bånd til hvitvaskingsmiljøer, kunne få overført aksjer verdt 2,6 milliarder kroner. Transaksjonen skjedde ved hjelp av Norges største bank. Og vi røper neppe noen stor hemmelighet når vi forteller at oppblåste aksjer i denne størrelsesorden er et utmerket utgangspunkt for å hvitvaske penger.
I trekvart år var det mulig for norske småsparere og andre å kjøpe aksjer gjennom norske meglerhus og netthandelstjenester i det omstridte gråmarkedsselskapet, som altså har koblinger til grovt kriminelle, før det omsider ble strøket fra notering på den unoterte handelsplassen Euronext NOTC.
Økokrim-sjef Pål T. Lønseth var i forbindelse med Kapitals avsløringer raskt ute og uttalte sin bekymring for samrøren mellom presumptivt profesjonelle aktører og kriminelle.
– Bistand til kriminalitet er straffbar medvirkning, og det er særlig alvorlig når den bistanden utøves av profesjonelle aktører, sa Lønseth.
Finanstilsynet var også raskt ute og åpnet tilsyn hos revisjonsselskapet. Skulle Finanstilsynet konkludere med at det har skjedd noe ulovlig fra revisors side, kan det være skjerpende at selskapets faste revisor nektet å påta seg verdsettelsen og at selskapet måtte gå til en ekstern revisor for å blåse opp verdien av oljelisensen. Denne typen Revisorshopping mener vi Finanstilsynet bør slå hardt ned på.
Men det er flere profesjonelle aktører som har bidratt til at kriminelle nå har fått aksjer for 2,6 milliarder kroner. Som nevnt var det et velrenommert norsk advokatfirma som tilrettela emisjonen, men også et PR-selskap bidro aktivt med å få blåst opp verdien på oljelisensen.
Foreløpig er det, såvidt Kapital bekjent, ingen relevante myndigheter som har sett på advokatfirmaet og PR-selskapets rolle i det som har skjedd.
Advokaters fremste samfunnsoppdrag er å fremme rett og hindre urett. Dessverre blir det ofte altfor mye av det motsatte.
PS! Hvis dere også ønsker litt mer lystig og sommerlig lesestoff i helgen, så er Kapital nå ute med en stor livsstilsutgave, fullspekket med det siste innen kunst, kultur, klokker, mote og mat. Anbefales!