<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tviler fortsatt på mars-kutt

SSB beholder en ganske lav inflasjonsprognose og venter langt lavere lønnsvekst. Det kan bety rentekutt allerede neste uke.

Publisert 18. mars | Oppdatert 18. mars
Article lead
TVILER FORTSATT: Selv med moderate inflasjonsprognoser fra SSB, tror Kjersti Haugland og DNB Markets mest på at Norges Bank avventer med det første rentekuttet. Foto: Are Haram

I sine forrige prognoser sjokkerte SSB med å vente hele fem rentekutt i år. Nå er prognosen tatt ned betydelig, til to kutt i år og tre til i 2026.

Men det som trolig betyr mer ved SSBs prognoser er tallene for aktiviteten og inflasjonen. SSB legger seg dønn likt med Teknisk beregningsutvalg (TBU) og venter en KPI-vekst på 2,7 prosent i år. Kjerneinflasjonen havner høyere, 3,1 prosent. 

Begge målene ligger imidlertid langt under SSBs egen inflasjonsmåling for februar, som har fått mange av sjeføkonomene til å miste troen på et rentekutt neste uke, og kanskje i hele år. Da spratt KPI-veksten opp til 3,6 prosent, mens kjerneinflasjonen økte til 3,4 prosent.

SSB tror ikke på noen oppgang i arbeidsledigheten, som blir liggende flat på omtrent 4 prosent (AKU-ledighet).

Lav lønnsvekst

SSB anslår årets lønnsvekst til 4,2 prosent, omtrent på linje med Norges Banks ferskeste anslag. Dette er ned 0,1 prosentpoeng fra SSBs forrige prognose.

Hvis Norges Bank i prognosene om en ukes tid er omtrent på linje med SSBs nye prognoser for inflasjon, lønnsvekst og ledighet, så er det fortsatt godt innenfor Norges Banks normale reaksjonsmønster å kutte renten til 4,25 prosent neste uke. Også et ytterligere rentekutt i løpet av 2025 kan fortsatt være med i Norges Banks nye prognoser, selv om det er ventet at Norges Bank vil uttrykke ekstra stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen, særlig internasjonalt, og derfor trolig vil være veldig forsiktig med å gi klare rentesignaler fremover.

– Jeg tror ikke vi skal lete i SSBs prognoser for å se hva Norges Bank gjør, avviser sjeføkonom Kjersti Haugland, DNB Markets. 

– Kan sette på vent

DNB Markets snudde nylig, og har landet på at det mest sannsynlig ikke blir noe kutt i mars.

– Men jeg vil absolutt ikke utelukke at Norges Bank ender med en prognose der de antar at en god del av oppsideoverraskelsen forsvinner i løpet av året, som også TBU har gjort, understreker hun.

– Man kan absolutt ha både et relativt lavt inflasjonsanslag for året, og likevel sette rentekuttet på vent, tror Haugland.

– Jeg tror Norges Bank vil vurdere deler av inflasjonsoverraskelsen i februar som midlertidig, men slik vi vurderer det er det bare en liten del som er midlertidig. Det vil gi et betydelig løft i inflasjonsanslaget for 2025, supplerer seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

– De har to ulike risikobilder. Det ene er at dette var tilfeldig i februar, slik at prisveksten ender opp lite endret. Det andre er at hoppet i februar er et uttrykk for økt kostnadsvekst i bedriftene, og at vi kan se mer av det fremover, slik at prisveksten egentlig er på vei oppover, sier Aamdal.

– Vi tror Norges Bank gjør lurt i å avvente hva de gjør med rentene til de får mer informasjon.

– Har lyst å kutte

Sjeføkonom Kristian Tafjord i Sparebanken Møre lander, under tvil, på samme konklusjon.

– Jeg er ikke bastant på at rentekuttet nå avlyses, men jeg vil skjønne det hvis Norges Bank ønsker mer informasjon før de kutter. 

PÅ VIPPEN: Men Kristian Tafjord heller mot at Norges Bank utsetter første rentekutt fra mars. Foto: Tony Hall

Tafjord mener det er åpenbart at Norges Bank ønsker å komme i gang med sine rentekutt:

– Det ser vi av kommunikasjonen og av den skjønnsmessige nedjusteringen av rentebanen forrige gang, men vi er i et landskap nå hvor det er tøft å begynne å kutte, mener han.

– Jeg tror fortsatt på et kutt eller to i år, men hvis jeg må lande på noe, så heller jeg mot at det første kuttet blir utsatt.

Makro

Informasjon om bruk av AI