<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Heimstaden Bostad-investor bekrefter politianmeldelse

Det svenske finanstilsynet har anmeldt en eller flere personer i pensjonsfondet Alecta i tilknytning til selskapets kjempeinvestering i Heimstaden Bostad.

Publisert 16. nov. 2023
Oppdatert 16. nov. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 250 ord
ANMELDELSER: Alecta, som har investert 49 milliarder svenske kroner i Heimstaden Bostad, bekrefter at det svenske finanstilsynet har anmeldt en eller flere personer i selskapet.  Foto: Bloomberg

Det svenske pensjonsfondet Alecta melder i en pressemelding torsdag at Finansinspektionen, som er Sveriges finanstilsyn, har politianmeldt en eller flere personer i selskapet. 

Det kommer som følge av en granskning av Alectas investering i Heimstaden Bostad. 

«Vi konstaterer at Finansinspektionen har politianmeldt en eller flere personer. Vi har ikke fått tilgang til politianmeldelsen og avventer nå prosessen», kommenterer styreleder Jan-Olof Jacke i pressemeldingen.

Advokatfirmaet Hammarskiöld konkluderte i sin undersøkelse med at det hadde vært avvik fra interne regler og at det var indikasjoner på lovbrudd.

«Styret tok dette svært alvorlig og besluttet derfor å få en second opinion fra et annet advokatfirma. Ettersom det var ulike vurderinger av mulige lovbrudd, og fordi en politianmeldelse på utilstrekkelige grunnlag kunne få negative konsekvenser for både enkeltpersoner og Alectas kunder, besluttet styret å ikke politianmelde. Begge undersøkelsene ble overlevert til Finansinspektionen».

Korrupsjonsmistanke

På onsdag ble det kjent at Finansinspektionen i Sverige mistenker at det kan ha vært korrupsjon bak Alectas kjempeinvestering i Heimstaden Bostad.

Alecta har alene skutt inn 49 milliarder svenske kroner i Heimstaden Bostad, den største investeringen selskapet noen gang har gjort.

I vår fikk adm. direktør Magnus Billing sparken, og etter at Finansinspektionen innledet sin granskning, gikk styreleder Ingrid Bonde av.

Heimstaden Bostads svar

I en børsmelding som viser til Alectas pressemelding skriver Heimstaden Bostad at saken ikke vil påvirke selskapet direkte.

«Denne saken påvirker ikke direkte Heimstaden Bostad eller Heimstaden, og den har heller ingen sammenheng med upassende opptreden fra noen av disse selskapene eller deres ansatte. Vi praktiserer nulltoleranse for enhver form for korrupsjon, som håndheves gjennom vår etiske retningslinje».