<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mistenker korrupsjon i Alecta-deal med Heimstaden Bostad

Finansinspektionen i Sverige mistenker at det kan ha vært korrupsjon bak Alectas kjempeinvestering i Heimstaden Bostad.

Publisert 15. nov. 2023
Oppdatert 16. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 372 ord
STØRSTE INVESTERING NOEN GANG: Alecta har investert 49 milliarder svenske kroner i Heimstaden Bostad. FOTO: Bloomberg

Alecta, Folksam og Pensionsmyndighetene i Sverige har investert hele 70 milliarder av pensjonsmidler, hovedsakelig de senere årene, i Heimstaden Bostad, melder den svenske avisen Dagens Industri. Dette selskapet har Norges største private eiendomsinvestor Ivar Tollefsen som hovedeier. 

Største enkeltinvestering

Alecta har alene skutt inn 49 milliarder svenske kroner i Heimstaden Bostad, den største investeringen selskapet noen gang har gjort.

I vår fikk adm. direktør Magnus Billing sparken, og etter at Finansinspektionen (FI) innledet sin granskning, gikk styreleder Ingrid Bonde av. 

Ifølge flere kilder Dagens Industri har snakket med, mistenker FI at korrupsjon kan ligge til grunn for Alectas investeringer. FI har ikke ønsket å uttale seg om problemstillingen, men sjef for korrupsjonsetterforskning i FI, Johan Lindmark, bekrefter at FI 27. oktober fikk en melding som «handler om Alecta», men vil ikke utdype. 

Må selge unna

Heimstaden Bostad sliter med høy gjeld, samlet sett rundt 220 milliarder svenske kroner. Stigende renter har gjort at selskapet må lette balansen. Selskapet har avlyst utbytteutbetalinger for 2023. 

24. oktober offentliggjorde selskapet planer om å selge inntil 20 prosent av den nederlandske porteføljen, tilsvarende 2.500 boliger, for å unngå kredittnedgradering. Selskapet håper å få inn 620 millioner dollar (6,7 milliarder kroner). 

Tidligere i oktober sa selskapet at det planlegger å selge 25.000 boliger de neste åtte årene i Nederland, Tyskland, Danmark, Norge og Finland. Det vurderes også emisjon for å kvitte seg med flere dyre hybridlån med rente på 10 prosent.

1. april 2022 ble Heimstaden Bostads preferanseaksjer handlet på Stocholmsbørsen for 32,65 svenske kroner. Onsdag ettermiddag var kursen 10,26 kroner. 

Kjøpte på topp

Heimstaden Bostad kjøpte i september 2021 29.000 leiligheter av svenske Akelius for hele 91 milliarder kroner. I oktober året etter innrømmet daværende Heimstaden-sjef Patrik Hall, at kjøpet hadde dårlig timing.

– Vi kjøpte Akelius-porteføljen på perfekt feil tidspunkt, sa han.

Han gikk av som konsernsjef 25. oktober i fjor.

Mange av disse boligene har yield (leieinntekter i forhold til markedsverdi) på 3 prosent. Justert for eiers kostnader, er nettoyielden 2,3 prosent. Da kjøpet ble gjort var lånebetingelsene midt på 3-tallet. I etterkant er dette steget kraftig, til rundt 6 prosent. 

Finansavisen har foreløpig ikke fått svar fra informasjonsdirektør Christian Dreyer i Ivar Tollefsens eierselskap Fredensborg, om selskapet har vært i kontakt med FI i sakens anledning.