<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Oljeprisen kan ha sett bunnen

Oljeprisene stiger nesten 4 prosent torsdag. En svakere dollar og utsikter til lavere renter har fått shorterne på banen.

Publisert 14. des. 2023
Oppdatert 14. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 383 ord
UTENFOR OPEC: USA er verdens største oljeprodusent. Foto: NTB

Oljeprisene har steget jevnt og trutt gjennom torsdagen, og Brent-oljen for januar-levering står i skrivende stund i 77,08 dollar pr. fat (2,82 dollar) etter en oppgang på 3,8 prosent hittil i dagens handel. Sammenlignet med stengetid på Oslo Børs onsdag snakker vi om en oppgang på godt over 3 dollar pr. fat.

WTI-oljen stiger 3,9 prosent til 72,16 dollar pr. fat.

FORKLARER OLJERALLY: Råvarestrateg Ole Hansen i Saxo Bank. Foto: Saxo Bank

Onsdagens signaler fra Federal Reserve om at rentetoppen er nådd og at det kan komme tre rentekutt neste år bidrar til oppgangen. Lavere renter vil være positivt for etterspørselen etter olje – og i tillegg har dollaren svekket seg og gjort oljen billigere for kjøpere i andre valutaer.

Høyere lagertrekk enn ventet i USA i forrige uke virker også støttende på oljeprisene.

Short-inndekning

Dagens rally kommer etter at Brent-oljen har falt fra over 96,50 dollar i september, og overfor Marketwatch trekker råvarestrateg Ole Hansen i Saxo Bank enda en forklaring.

– Oljen handles høyere på short-inndekning drevet av en kombinasjon av svakere dollar, kraftig fallende statsobligasjonsrenter og utsikter til lavere sentralbankrenter neste år. Posisjoneringen de siste ukene har i økende grad vært giret mot lavere priser, og med Fed som nå snur seg i retning av rentekutt kan oljeprisen potensielt ha sett bunnen for denne gang, sier han.

Dollar på defensiven

Fed-signalene slår bredt ut i markedene og tradere ser ifølge nettstedet stort sett fra dagens rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA), som advarer om at svak etterspørsel trolig vil vedvare – i tillegg til økende produksjon fra land utenfor OPEC+. 

IEA ser nå en global oljeetterspørsel på 102,78 millioner fat pr. dag i 2024, og nedjusterer dermed fra sitt tidligere estimat på 102,89 millioner fat pr. dag. 2023-estimatet er nedjustert med 230.000 fat pr. dag til 101,73 millioner fat pr. dag.

Dollarindeksen (DXY) fortsetter den svake trenden, og står torsdag kveld i 101,88 etter en nedgang på rundt prosenten så langt i dagens handel.