<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fall på Wall Street etter Powell-tale

Sentralbanksjef Jerome Powell sender de toneangivende indeksene på Wall Street ned.

Publisert 7. mars 2023
Oppdatert 7. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 441 ord
VENTER PÅ POWELL: Traderne på NYSE. Foto: Bloomberg

De ledende indeksene på Wall Street slet lenge med å finne retningen tirsdag, men etter to timers handel står Dow Jones i 33.094 etter en nedgang på 1 prosent. S&P 500 er ned 1 prosent til 4.006, mens Nasdaq er ned 0,8 prosent til 11.581.

Fallet trigges av sentralbanksjef Jerome Powell som sier at styrken i amerikansk økonomi tilsier en høyere rentetopp enn tidligere forventet, og at Federal Reserve er forberedt på å øke takten i renteøkningene.

Elbilaksje stuper 

De største utslagene blant Dow-komponentene er 0,7 prosent nedgang i Goldman Sachs og 0,8 prosent oppgang i Salesforce. Apple er marginalt ned etter gårsdagens rally trigget av en positiv Goldman-analyse.

Langt større er utslaget for elbilprodusenten Rivian, som stuper over11 prosent etter mandagens oppslag hos Reuters om utstedelse av obligasjoner for 1,3 milliarder dollar for å finansiere lanseringen av R2-bilene.

Meta stiger 0,4 prosent på dagens oppslag om at selskapet planlegger en ny, stor runde med nedbemanning allerede denne uken.

Alle øyne rettet mot Powell

Alles øyne er tirsdag altså rettet mot Kongressen, der sentralbanksjef Jerome Powell kommer inn for første dag av sin årvisse høring. Investorene er naturligvis på jakt etter nye signaler om inflasjon og renteøkninger.

Høringen kommer få dager før den viktige arbeidsmarkedsrapporten (non-farm payrolls) for februar.

– Hvis totalbildet viser at en raskere renteøkning er nødvendig, står vi klare til å øke takten i rentehevingene, sier den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell tirsdag.

Powell viser til tall som har kommet inn den siste tiden, uten å være spesifikk. Uttalelsen er Powells første siden et uventet hopp i prisveksten i januar og en uvanlig stor økning i sysselsettingen samme måned, ifølge NTB.

Det neste rentemøtet holdes 21.–22. mars. Fredag denne uken kommer en månedlig sysselsettingsrapport, mens de neste inflasjonstallene legges fram neste uke, ifølge NTB. Disse tallene vil være viktige for dem som fastsetter renten.

– Virkelig bekymringsverdig

Siden forrige rentemøte i Federal Reserve har markedet måttet fordøye en eksplosiv arbeidsmarkedsrapport , et oppsving i inflasjonen, en svakere enn ventet nedgang i S&P500-selskapenes inntjening, samt en generelt oppmuntrende økonomisk aktivitet.

«Det faktum at arbeidsmarkedet, eller den økonomiske aktiviteten, ikke reagerer på høyere styringsrenter er et problem for Fed, fordi det gjør Feds verktøykasse mindre effektiv i kampen mot inflasjonen. Mange vil hevde at det tar tid før endringer i renten treffer økonomien, men Fed begynte å stramme inn i november 2021 – 17 måneder siden», skrev senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya i Swissquote i dagens morgenrapport. 

«Renteøkningene begynte for omtrent et år siden. Det er på tide at vi begynner å se effekt av høyere renter i nøkkeltallene», legger hun til.

Analytikeren mener kombinasjonen av eksplosiv sysselsetting, den laveste arbeidsledigheten på 50 år og et oppsving i inflasjonen er «virkelig bekymringsverdig.»