<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Børsen i minus – Crayon stuper

Hovedindeksen snur ned torsdag ettermiddag. Crayon stuper etter kvartalstall, mens Frontline viser styrke etter sin knallrapport (oppdatert 15.46).

Publisert 24. aug. 2023
Oppdatert 24. aug. 2023
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 767 ord

           

Hovedindeksen på Oslo Børs snur ned torsdag ettermiddag. Klokken 15.46 står indeksen i 1.227,18, ned 0,2 prosent.

Blant toneangivende Europa-børser stiger britiske FTSE 100 0,3 prosent, mens tyske DAX og franske CAC 40 er marginalt opp.

Futureshandelen peker mot en blandet åpning på Wall Street, med Dow Jones ned og Nasdaq og S&P 500 opp. Stemningen i tech-sektoren er god etter at Nvidia la frem sterke kvartalstall etter stengetid onsdag kveld norsk tid.

Oljeprisen svakt opp

Oljeprisene er svakt opp etter onsdagens tall som viste at amerikanske råoljelagre falt mer enn ventet sist uke. 

Frontkontrakten for Brent-oljen står torsdag ettermiddag i 83,29 dollar pr. fat, opp ni cent så langt i dag og opp drøye 50 cent fra stengetid i Oslo onsdag. WTI-oljen stiger 0,1 prosent til 78,99 dollar pr. fat.

Gassprisene faller kraftig etter at streikefaren er avverget i Australia. Spotprisen i Nederland (Dutch TTF) handles torsdag til 33 euro pr. MWh. Til sammenligning sluttet gassprisen på 42,91 euro tirsdag.

Reuters opplyser ellers at USA er i ferd med å utarbeide et forslag som vil lette sanksjonene mot Venezuelas oljesektor, slik at flere selskaper og land kan importere råolje – med forbehold om at landet beveger seg mot et fritt og rettferdig presidentvalg.

For øvrig rettes fokuset mot Jackson Hole-konferansen som begynner senere torsdag.

På Oslo Børs faller Equinor 0,1 prosent, Aker BP 0,3 prosent, mens Vår Energi er ned 1,2 prosent.

Norwegian-utbytter?

Resultatsesongen fortsetter å prege bildet – på godt og vondt.

Norwegian faller over 6 prosent etter sin kvartalsrapport som av DNB Markets karakteriseres som blandet. Meglerhuset påpeker at resultatene var under konsensus, men at utsiktene fortsatt samlet sett er positive. DNB forventer å senke estimatene rundt 2 prosent, ABG Sundal Collier rundt 3 prosent.

Samtidig legges det til rette for at Norwegian skal betale utbytter, der kontantbeholdningen er høyere enn markedsverdien.

– Vi har en god dialog med eierne, og har naturligvis snakket om slike disposisjoner. Men de pusher ikke. Vi har 10 milliarder i cash i dag, og det er nok i overkant, sier Norwegian-sjef Geir Karlsen til Finansavisen.

Frontline knaller til

Frontline stiger på sin side over 5 prosent etter knallsterke resultater i andre kvartal, den sesongmessig svakeste delen av året. Rederiet nådde nesten opp til fantomresultatet fra fjerde kvartal i fjor.

Pareto Securities vurderer rapporten som positiv, basert på resultater og utsikter, og hevder tankmarkedet vil heve seg i fjerde kvartal 2023.

SalMar stiger nesten 4 prosent etter at høyere slaktevolumer og høyere realiserte laksepriser bidro til å sende operasjonelt driftsresultat til 1.745 millioner kroner i andre kvartal – dobbelt så høyt som i samme periode i fjor. Sammenlignet med konsensus var dette dog noe i underkant.

Oppdrettskjempen venter dessuten 2,3 milliarder kroner i implementeringseffekt av grunnrenteskatten, og utelukker ikke rettslige skritt rundt lakseskatten.

DNB Markets har i en oppdatering torsdag ettermiddag høynet kursmålet fra 520 til 550 kroner og gjentatt sin kjøpsanbefaling. Meglerhuset viser ifølge TDN Direkt til at kanselleringen av 13,1 millioner aksjer, som ble omtalt i rapporten, fjerner et overheng av aksjer i markedet og påvirker samtidig estimatene for 2024 og 2025 positivt.

Ellers merker vi oss at PGS stiger bare marginalt etter å ha blitt tildelt en 3D-kontrakt på 4-5 måneder offshore Afrika. Samtidig har selskapet blitt informert om sannsynlig ytterligere forsinkelse i mottak av tillatelser i forbindelse med en stor 4D-kontrakt for Petrobras i Brasil.

Crayon stuper

Høyt på taperlisten finner vi Crayon, som stuper over 17 prosent etter kvartalsrapporten som viste at 92 millioner kroner lå igjen på bunnlinjen , opp fra 37 millioner i tilsvarende periode året før. Samtidig melder selskapet at tidligere Flyr-sjef Brede Huser blir finansdirektør.

– Dette er en svak rapport. Den organiske veksten er lavere enn ventet, kostnadene er høyere og arbeidskapitalen er dårligere, sier Carnegie-analytiker Oliver Pisani til Finansavisen.

DNB Markets-analytiker Christoffer Wang Bjørnsen hevder den betydelige EBITDA-nedgangen i APAC/MEA-regionen (Asia/Stillehavet/Midtøsten/Afrika) er «spesielt bekymringsfull», siden oppkjøpet av den australske Rhipe-virksomheten rapporteres her.

Han forventer at EBIT-konsensusestimatene skal ned 15-20 prosent etter dagens rapport.

Smartcraft-rally

Ytterligere en håndfull aksjer faller tosifret, deriblant Zwipe og Horisont Energi som faller henholdsvis 19 og 10 prosent.

Smartcraft topper vinnerlisten med en oppgang på over 15 prosent etter å ha lagt frem en kvartalsrapport som viser fortsatt sterk vekst og et rekordhøyt driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA). Utsiktene vurderes også som positive.

Blant øvrige vinnere er kryptobørsen Norwegian Block Exchange på pluss 10 prosent og DOF Group som fortsetter opp over 6 prosent etter onsdagens sterke kvartalstall.

En annen tallfremlegger, SATS, steg markant tidligere torsdag etter å ha mer enn doblet EBITDA fra andre kvartal i fjor, men siden har aksjen dabbet av og er nå uendret for dagen.