<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slår Kina-alarm

Det verste er neppe over for Kinas eiendomssektor. Beijing har ikke tatt tak i det største problemet, hevder sjeføkonomen i Macquarie.

Publisert 21. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 367 ord
TRENGER MER HJELP: Kinas eiendomssektor. Foto: Bloomberg

Kinesiske eiendomsaksjer fikk seg et løft tirsdag etter et Bloomberg-oppslag om at Beijing skal ha utarbeidet en liste over 50 selskaper kvalifisert for finansiering.

Listen føyer seg inn i rekken av tiltak fra Kinas myndigheter for å få en skakkjørt eiendomssektor på rett kjøl. Og mye tyder på at sektoren som ifølge UBS utgjør rundt 22 prosent av Kinas BNP vil trenge langt mer hjelp.

«Prisfallet for bruktboliger i oktober var det største siden 2014, samtidig som utestående lån til eiendom falt for første gang i historien», skrev sjeføkonom for Kina i Macquarie, Larry Hu, ifølge CNBC i et notat fredag.

Dette indikerer økt press, både på etterspørsels- og tilbudssiden.

– Kredittrisikoen øker

«Tiltakene så langt har vært fokusert på å øke etterspørselen. Men regjeringen har ikke tatt tak i det største problemet: kredittrisikoen tilknyttet eiendomsutviklere. (...) Uten en «lender of last resort» kan det lett oppstå en selvoppfylt tillitskrise lett ettersom fallende salg og økt risiko for mislighold forsterker hverandre. For enkelte store utviklere har kredittrisikoen økt raskt i det siste», heter det videre i notatet.

Tiltakene kinesiske myndigheter har rullet ut siden november i fjor har vært rett mot å forbedre utviklernes tilgang til finansiering og å redusere lånerentene, men Country Garden endte likevel opp med å misligholde en dollarobligasjon i oktober – noe som ble omtalt av Bloomberg.

– Ikke bunnet ut ennå

På kjøpersiden estimerte Nomura ifølge CNBC i forrige uke at rundt 20 millioner boliger på tvers av Kina er blitt solgt, men ennå ikke fullført. Leiligheter selges normalt før ferdigstillelse i Kina, men manglende evne hos utviklerne til å bygge ferdig forhåndssolgte enheter tvang i fjor mange kjøpere til å stanse betjeningen av lån på boliger de allerede hadde kjøpt, men ikke overtatt.

Nomura-analytikere dro i rapporten frem at snittprisen for bruktboliger i Kinas 70 største byer falt med 0,6 prosent fra september til oktober, etter å ha falt 0,5 prosent måneden før. Tallene er bekymringsverdige, da større byer ventes å ha en mer bærekraftig etterspørsel grunnet bedre tilgang på jobber.

«Kinas eiendomssektor har ikke bunnet ut ennå. Markedene ser ut til å ha vært litt for optimistiske når det gjelder stimulansen de siste to månedene», heter det i rapporten.