<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venter julerally på Wall Street

Wall Street satser på det såkalte «Santa Claus Rally» vil sende S&P 500 til all-time high innen årsskiftet. 

Publisert 25. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 347 ord
JULESTEMNING: Siden 1969 har S%P 500 i snitt steget 1,3 prosent i overgangen til det nye året.  Foto: Bloomberg

Etter å ha gått opp over 4 prosent i desember, har S&P 500 steget med hele 24 prosent i løpet av 2023. Med det er indeksen bare 1 prosent unna en ny all-time high, skriver Reuters.  

Hvis historien er en indikasjon, er det sannsynlig at denne momentumen vil fortsette på kort sikt ettersom slutten av året pleier å være en sterk periode for aksjer, med et fenomen som blir kalt «Santa Claus Rally». 

Stiger 1,3 prosent 

I snitt har S&P 500 steget 1,3 prosent i løpet av de siste fem dagene i desember og de to første dagene i januar, viser data fra Stock Trader's Almanac som har sett på statistikk tilbake til 1969. 

Oppturene har kommet av forskjellige ting, det kan være noen som vil kjøpe før nyttårsaften av skattemessige årsaker eller bare en generell forhåpning i høytiden. I år er optimismen høy på grunn av at Federal Reserve i begynnelsen av måneden signalisere at den historiske innstrammingen i pengepolitikken sannsynligvis er over, og de la frem prognoser for rentekutt i 2024, etter tegn på at inflasjonen fortsetter å avta. 

fredag kom det ytterligere tall som støtter oppom denne trenden, da den amerikanske inflasjonen sank til under 3 prosent i november.

– Dette gir feelgood-stemning inn mot juledagene. Nå er virkelig 2-tallet i sikte. Dette tallet trengte vi, etter kalddusjen fra Norges Bank i forrige uke, sa Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, da han fikk se tallene i forrige uke. 

Investorer med appetitt

Ifølge Reuters har investorer vist en stor appetitt for aksjer nylig. Blant annet kjøpte Bank of America-kunder aksjer for netto 6,4 milliarder dollar i forrige uke, som er den største ukentlige innskytelsen i aksjemarkedet siden oktober 2022, skriver banken i en oppdatering. 

I tillegg skal det ha vært en markant økning i kjøp blant småinvestorer de seneste fire til seks ukene, melder Vanda Research. 

«Vi forventer at denne trenden vil fortsette inn i det nye året mens avkastningene forblir under press,» skriver analyseselskapet i en melding. 

Det er i tillegg ventet at det vil være lavere handelsvolumer resten av året på grunn av juleferien, noe som gjør aksjer ekstra sensitive for uventede nyheter eller store handler.