<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nytt fall i inflasjonen i USA

Feds foretrukne mål på inflasjonen var godt under konsensus i november. – En enda bedre julegave enn ventet, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen.

Publisert 22. des. 2023
Oppdatert 22. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 479 ord
JULEHANDEL: Her fra en handlegate i Walnut Creek i California tidligere denne uken. Foto: Bloomberg

– Dette gir feelgood-stemning inn mot juledagene. Nå er virkelig 2-tallet i sikte. Dette tallet trengte vi, etter kalddusjen fra Norges Bank i forrige uke, sier Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, etter å ha sett fredagens ferske inflasjonstall fra USA.

FEELGOOD FØR JUL: Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank. Foto: Iván Kverme

Han omtaler de nye tallene som «en enda bedre julegave enn ventet».

Fredagens tall viser en PCE-inflasjon i USA (personal consumption expenditure) på 2,6 prosent på årsbasis i november – det laveste nivået siden februar 2021.

Dette var godt under forhåndsforventningene – konsensus var på 2,8 prosent, ifølge Trading Economics. I oktober var prisveksten 3,0 prosent, men tallet er nå revidert ned til 2,9 prosent. I september var den på 3,4 prosent.

Kjerne-PCE i november kom inn på 3,2 prosent, ned fra 3,4 prosent i oktober, mens forhåndsforventningen var på 3,3 prosent. Her er volatile forhold som mat- og energipriser ekskludert.

Minst fire rentekutt

– Markedet kommer til å svare på dette med enda lavere renter i USA, men også i Norge. Det styrker forventninger om at renten skal fort ned i USA, sier Knudsen videre.

– Jeg tror det første rentekuttet kommer allerede i vår og at det kommer minst fire rentekutt i løpet av året, sier Knudsen.

PCE-tallene anses som den amerikanske sentralbanken Federal Reserves favorittindikator for prisveksten. Feds inflasjonsmål ligger på 2 prosent.

På månedsbasis var den totale prisveksten på minus 0,1 prosent. Måneden før var den helt flat, og det var også ventet 0,0 prosent prisvekst i november, ifølge Trading Economics.

Kjerne-PCE viser en prisvekst på 0,1 prosent på månedsbasis i november, mot en forventning på 0,2 prosent. Kjerne-PCE i oktober er forøvrig blitt revidert ned fra 0,2 til 0,1 prosent.

Forbruksvekst

Private inntekter i USA viser en vekst på 0,4 prosent på månedsbasis i november, mot 0,2 prosent i oktober. Forventningen her var på 0,4 prosent.

Privat forbruk, som anses som den viktigste motoren i USAs økonomi, økte med 0,2 prosent. Her lå konsensus på 0,3 prosent, etter en vekst på 0,2 prosent i oktober.

I tillegg fredag er det kommet tall for ordreinngangen for varige goder i USA. Denne økte med 5,4 prosent på månedsbasis i november, langt over forventningen på 2,2 prosent – og den høyeste veksten siden juli 2020. Til sammenligning var det et fall på 5,1 prosent i oktober.

Endelig BNP-tall

Torsdag kom de endelige tallene for den økonomiske veksten i USA i tredje kvartal.

Flashmålingen viste 4,9 prosents annualisert vekst, før reviderte estimater viste en BNP-vekst på 5,2 prosent.

De endelige tallene viste imidlertid at USAs økonomi vokste med 4,9 prosent.