<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tomra-rally på positiv børs

Resultatsesongen fortsetter å prege børsen. Tomra og Yara stiger markant på sine tall, mens Komplett er opp på analyse.

Publisert 19. juli
Oppdatert 19. juli

Saken oppdateres.

Hovedindeksen beveger seg sidelengs fredag formiddag. Klokken 11.23 står den i 1.445,89, opp 0,2 prosent.

Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 1.121 millioner kroner.

Toneangivende Europa-børser faller markant. Tyske DAX er ned 0,8 prosent, franske CAC 40 0,5 prosent, mens britiske FTSE 100 også går tilbake 0,5 prosent. Handelen i London er påvirket av datatrøbbelet som rammer en hel verden fredag.

Futureshandelen på Wall Street peker mot bittelitt oppgang fra start fredag.

Tomra-rally

Yara er opp 3,5 prosent til 312,60 kroner på dagens hittil klart høyeste volum etter sin kvartalsrapport som viste et oppsving i resultatet på høyere gjødselpriser.  Selskapet har iverksatt et program for å kutte faste kostnader med 150 millioner dollar innen utgangen av 2025. I samme periode skal investeringene tas ned med et tilsvarende beløp.

«Utsiktene på lang sikt forblir positive, med forventet etterspørsel tilbake til historiske nivåer og redusert tilbudsvekst, noe som bør stramme markedet og støtte gjødselprisene», skriver Pareto Securities.

Meglerhuset venter ifølge TDN Direkt mindre estimatendringer etter rapporten.

Samtidig smeller Tomra opp over 13 prosent til 167,20 kroner på sine sterke kvartalstall, drevet av høy panteaktivitet i nye markeder som Romania, Ungarn og Østerrike.

«Gitt de store positive avvikene og den høye volatiliteten på de seneste kvartalsrapportene, forventer vi at aksjen vil stige i dag, selv om vi ikke tror at estimatene vil bevege seg like mye som overskriftene for andre kvartal alene skulle tilsi», skriver ABG Sundal Collier ifølge nyhetsbyrået.

Komplett i teten

Høyt på vinnerlisten finner vi også Komplett, som stiger nesten 7 prosent til 9,76 kroner. SEB-analytiker Håkon Fuglu spår kursdobling og avfeier i et Finansavisen-intervju ryktene om at selskapet må hente inn ny egenkapital.

– Vi mener at bankene tar innover seg at bransjen er i lavsyklus, og letter derfor på lånevilkårene for å gi Komplett spillerom til å komme seg gjennom tøffere tider, sier analytikeren.

I etterkant av intervjuet har Fuglu tatt ned kursmålet fra 17 til 16 kroner.

Høyt på taperlisten merker vi oss Goodtech som faller over 8 prosent på sin kvartalsrapport som også ble lagt frem fredag.

Telenor-løft

Telenor utmerker seg med over 3 prosent oppgang til 126,90 kroner. Carnegie-analytiker Oliver Schuler Pisani har reagert på gårsdagens kvartalsrapport med å høyne kursmålet fra 144 til 151 kroner og gjenta kjøpsanbefalingen. I tillegg har Arctic-analytiker Henriette Trondsen høynet sitt kursmål fra 150 til 154 kroner med begrunnelse i høyere verdsettelse av børsnoterte datterselskaper.

«Caset er stort sett intakt», skriver hun i analysen der bare mindre estimatendringer blir gjort.

På den negative siden blant de mest omsatte merker vi oss Norwegian og Norsk Hydro som begge er ned rundt 3 prosent, mens Gjensidige faller rundt prosenten etter at Jefferies har nedgradert aksjen fra hold til underperform i kjølvannet av rapporten som ble lagt frem mandag denne uken.

DOF Group er ned over 2 prosent etter å ha meldt om flere nye kontrakter i Brasil fredag morgen.

Oljen snur opp

Oljeprisene har snudd opp etter å ha vært ned tidligere fredag.

Brent-olje for september-levering står i 85,23 dollar pr. fat, opp 0,1 prosent (12 cent) siden midnatt og opp fra 84,70 dollar pr. fat ved stengetid på Oslo Børs torsdag.

WTI-oljen faller 0,1 prosent til 82,71 dollar pr. fat.

Bekymringer for potensielt svakere vekst hos den store oljeimportøren Kina bidrar til nedgangen.

– En mangel på konkrete tiltak fra det kinesiske kommunistpartiets tredje plenum tynger råvarer, sier ANZ-analytiker Daniel Hynes til Reuters.

Nyhetsbyrået trekker også frem OPEC-kilder som hevder at et «mini OPEC+-ministermøte» planlagt til tidlig i august trolig ikke vil anbefale endringer i produksjonspolitikken – som inkluderer en plan om å begynne utfasingen av kutt fra oktober.

En av de tre kildene hevder møtet vil fungere som en «pulssjekk» for helsen i oljemarkedet.

Equinor og Aker BP er omtrent uendret, mens Vår Energi er ned 0,5 prosent.