+ mer
NYOPPSTARTET: Gründer Henriette Wiken Lund stiftet Vandre AS i mars. Foto: Margrethe Hegnar

Vandre er Henriette Wiken Lunds nye delingsplattform

Gründer Henriette Wiken Lund vil endre sportsbransjen med en ny delingsplattform for sportsutstyr. – Vi vil bli ledende i Norden.

– Fra jeg begynte å tenke på det til jeg turte å gjøre noe, så har det vært en lang prosess. Det har sikkert litt med frykt å gjøre og at jeg ikke har turt helt. Det er jo litt risikabelt å starte for seg selv, sier Henriette Wiken Lund, daglig leder i det nyoppstartede selskapet Vandre.
Hun sitter på kontoret sitt i Schweigaards gate i Oslo sentrum. 27-åringen er ikledd grønn jakke og matchende genser. Passende for en som har beveget seg inn i en grønn bransje. Vandre er en ny delingsplattform som spesialiserer seg på sportsutstyr.
– Den skal gjøre det enklere, billigere og grønnere for folk å komme seg ut på tur.

Vandre AS

Navn: Henriette Wiken Lund

Selskap: Vandre AS

Forretningsidé: Utleie av sportsutstyr av god kvalitet.

Ambisjon: Å være ledende i Norden på utleie av sportsutstyr.

Eiere: Gründeren Henriette Wiken Lund eier 30 prosent, Green House AS eier 50 prosent og de resterende 20 prosentene er fordelt mellom aksjonærene i Green House.

Finansiering: Green House AS finansierer drift og investeringer.

Vil fylle et behov

Wiken Lund studerte først geologi ved Universitetet i Bergen, og fortsatte videre med å gå på Gründerskolen i Toronto for fire år siden.

BEHOV: Gründeren tror det hennes nye selskap vil fylle et behov i markedet. Foto: Margrethe Hegnar


– Det var da hele den tanken om å starte en delingstjeneste av sportsutstyr kom. Jeg har selv drevet med ski og elsker alt som har med friluftsliv å gjøre.


Men ideen ble liggende da hun kom tilbake til Oslo, og fikk jobben som alpintsjef på Oslo Sportslager.

– Der fikk jeg igjen bekreftet behovet for en delingsplattform. Det finnes delingstjenester i alle mulige miljøer, men i sportsbransjen har det skjedd veldig lite. Jeg har sett veldig tydelig at det er en endring hos forbrukerne også. Mange vil leie fremfor å eie. Leie er jo i ferd med å bli kult.

I vinter begynte den ferske gründeren å planlegge plattformen, og nå i mars stiftet hun selskapet.
– Jeg vil senke terskelen for å benytte seg av aktiviteter i naturen. For mange så kan det kreve litt, og jeg tror at ved å skape gode opplevelser i naturen, vil flere bli glad i naturen og ta bedre vare på den. Å få flere på tur er bra for folkehelsen, og bra for miljøet. Det er en helårsplattform som vi håper kan minimere at folk gjør bomkjøp, uansett om de er lite eller mye på tur. Det er dumt for både enkeltpersonen og for samfunnet om noen kjøper sportsutstyr for mange tusen, men bare bruker det tre ganger.

Påvirket av coronaviruset

Opprinnelig skulle startskuddet til Vandre gå i april, med en pilot av plattformen basert på utleie av toppturutstyr rettet mot påskeferien.
– På grunn av alt som skjer nå med coronaviruset måtte vi hive oss litt rundt og være litt omstillingsdyktige. Når myndighetene råder alle til å ikke dra på tur utenfor bostedskommunen og stenger alle hytter, så ønsker vi å tilrettelegge for kortreiste turer, sier Wiken Lund.
Den nye piloten har derfor blitt to ulike turpakker man kan leie bestående av telt eller hengekøye, liggeunderlag, sekk og primus.
– Da kan man heller benytte seg av nærmarka.
Plattformen skal på sikt tilby utstyr til alt av sport, og Vandre får produktene sine direkte fra leverandørene.
– Sportsbransjen har vært en litt presset bransje de siste årene. Det er en priskrig og marginene er lavere enn før, så leverandørene ser også at de burde prøve ut nye markeder. De har vært overraskende positive til vårt initiativ.

FRILUFTSLIV: Henriette Wiken Lund har alltid vært glad i sport og friluftsliv. Foto: Margrethe Hegnar

Skal gå internasjonalt

Vandre sikter seg inn mot både nybegynnere og mer profesjonelle brukere som målgruppe.
– Men i første omgang med piloten i påsken vil vi henvende oss til nybegynnerne. På lengre sikt ønsker vi å mette alles behov. Det inkluderer også turister som besøker Norge og vil prøve seg på sport.
Til høsten vil Vandre i tillegg begynne å tilby bedrifter en avtale for utleie av sportsutstyr til sine ansatte.
– Det kan bli en veldig viktig inntektskilde for oss. Vi har tro på at vi kan tilby gode løsninger for firmaer som skal på seminarer eller teambuilding.
I 2021 eller 2022 håper Wiken Lund at selskapet kan utvide til resten av Norden.
– Vi ønsker å bli ledende i Norden, først og fremst, på utleie av sportsutstyr. Og deretter ser vi på en større internasjonal vekst.
Hun synes det er vanskelig å forutsi omsetningen for første driftsår.
– Vi håper vi kan klare å gå i pluss allerede det første året, men vi regner ikke med det. Vi er tålmodige og har tro på konseptet.

Samarbeider med Green House

Kontorlokalene deler Wiken Lund med miljøkonsulent-selskapet Green House. Det ligger yogamatter stablet i en kasse på gulvet i midten av kontorlokalene, og et stort bordtennisbord har utsikt mot ryggen av Bjørvika. Green House eier 70 prosent av Vandre, og Wiken Lund eier de resterende 30 prosentene av selskapet.
– Det gir en viss sikkerhet å ha dem med som eiere, sier hun.
Wiken Lund er den eneste ansatte i Vandre så langt, men de fire andre ansatte i Green House skal bidra til driften av selskapet.
– De bistår meg der jeg trenger hjelp og med den brede kompetansen gir de meg flere strenger å spille på.

Lørdag
Gründerintervjuet