Fordums Frogner

Jan Vardøen vet ikke om det er et marked for sitt nyeste prosjekt, men har investert 33 millioner på Frogner for å finne det ut.

ÅPNER DØRENE: Etter to år med planlegging og oppussing skal Vardøen åpne dørene til nye Frogner kino. Foto: Eivind Yggeseth
Reportasje

Året var 1926 da Frogner Kino åpnet dørene i Frognerveien 30 for første gang. Rett ved Elisenberg-trikkestopp sto Oslos første nybygde, kommunale kino i all sin prakt. Nå i oktober, 93 år senere, har kinoen gjenoppstått slik den en gang var i stumfilmens dager. Med Jan Vardøen i spissen.

– Jeg ville redde den gamle kinoen, sier Vardøen.

Han er entusiastisk. Og travel. Ti dager før åpningen er han i full gang med siste finish av oppussingen på kinoen han straks skal åpne dørene til. Og han har åpnet mange dører før. I dag driver Vardøen fem Villa Paradiso-restauranter, Aku-Aku Tiki Bar, Bar Bellini, Focacceria og Bar Boca. Majoriteten ligger på Grünerløkka, og forklarer hvorfor mange kaller han “Kongen av Grünerløkka”. Nå kan han legge til Frogner Kino på listen.

Historisk

Da Frogner Kino åpnet for første gang i 1926 var lokalet tegnet av arkitekt Kristen Tobias Rivertz og innredet av arkitekt Lars Backer. Nå har Vardøen pusset opp kinoen i to år for å gjenskape det opprinnelige uttrykket.

– Hvorfor ville du at kinoen skulle bli som den var i 1926?

– Jeg skjønner ikke helt poenget med å gjøre noe annet.

TRADISJON: Frogner Kino har blitt pusset opp for å se ut som kinoen gjorde i 1926. – Det har blitt 100 ganger vakrere enn jeg trodde, sier Vardøen. Foto: Eivind Yggeseth

Vardøen står i regnet på andre siden av gaten, med utsikt over kinoen, for å vise oss hva som har blitt gjort og hva som skal bli til. Han peker, forklarer og forteller at fasaden blir identisk slik den var da kinoen åpnet for første gang.

– Det kommer til å stå «Frogner Kino» i gull foran.

Nye, men gammeldagse metallporter er akkurat ferdig montert, og snart skal englevinger festes på baldakinen over inngangen.

– Hva har vært den største utfordringen med prosjektet?

– Å gjøre det fullstendig likt som i 1926, og likevel forholde seg til dagens krav og regler. Det er ikke så forenelig.

Vi har vel brukt omtrent 18 millioner på oppussingen.
Jan Vardøen

På innsiden har de håndmalt dekoren på veggene i kiosken etter inspirasjon fra den opprinnelige tapeten. Orkestergraven er åpnet, og i det buede taket i kinosalen kan man se en eksakt kopi av arkitekt Backers originale innredning. En blå stjernehimmel som skulle gi publikum inntrykket av at de befant seg utendørs.

Regulert til kulturformål

Like etter tusenårsskiftet mottok Plan- og bygningsetaten en søknad om å gjøre kinolokalet om til et butikklokale. Det ga de avslag på. Byantikvaren i Oslo var blant dem som ønsket å beholde lokalet i Frognerveien som et kinolokale, og i 2005 ble eiendommen regulert spesifikt til kulturformål i et bystyrevedtak. «Frogner bydelsutvalg støtter enstemmig forslaget», står det i vedtaket.

– Vi synes det er flott at de opprinnelige interiørene og fasaden i Frogner kino gjenskapes og at kinoen dermed tilbakeføres til sitt opprinnelige uttrykk. Frogner kino har høy kulturminneverdi, og er en sentral del av byhistorien, sier Tove Solbakken, informasjonsansvarlig antikvar ved Byantikvaren i Oslo kommune.

UTFORDRENDE: Vardøen forteller at det har vært utfordrende å finansiere kinoprosjektet. Foto: Eivind Yggeseth

Hun forteller at Frogner Kino gjennom årenes løp har gjennomgått mange ombygninger, både inne i kinosalen og på fasaden.

– Mye av de opprinnelige interiørene, og også eksteriøret, har gått tapt. Byantikvaren ser det som svært positivt både for byen og strøket at man igjen snart kan oppleve Frogner kino slik den engang var. Den er dessuten tegnet av den kjente arkitekten Lars Backer og er derfor viktig i arkitekturhistorien.

– Hva har lokalene vært brukt til de siste årene?

– Etter hva Byantikvaren kjenner til har lokalene stort sett ikke vært i bruk.

Overtok i 2017

“Kongen av Grünerløkka” kjøpte lokalene til Frogner Kino fra Søylen Eiendom i 2017. Prislappen var på 15,4 millioner kroner.

– Vi har vel brukt omtrent 18 millioner på oppussingen, sier Vardøen.

Han står under stjernehimmelen i kinosalen, og er ikledd ullgenser og en møkkete arbeidsbukse. Han har rufsete hår og briller på nesen. Med en sigar i hånden går han raskt gjennom lokalet som er fylt med håndverkere.

– Er det et lønnsomt prosjekt?

– Nei, nei. Det ville overraske meg meget. Hvis vi går i null så blir jeg kjempeglad.

Nye Frogner kino har fått støtte fra Fortidsminneforeningen, Sparebankstiftelsen, Uni-stiftelsen og Byantikvaren.

– Men det har vært veldig vanskelig å finansiere det. På underlig vis går det likevel seg til og vi kan ikke snu nå.

TIDKREVENDE: I kinosalen står det utallige kinostoler med rød stoff. – Det tok meg to år å finne dem, sier Vardøen. Foto: Eivind Yggeseth

Skal gjøre som på 20-tallet

Vardøen vil vise gamle og nye filmer, for både barn og voksne. I tillegg skal det vises stumfilmer med musikk fra orkestergraven.

– Det blir mange spesielle visninger her, men det skal hovedsakelig være klassiske filmer.

Han er tydelig på at barn skal være en av de store kundegruppene.

– Som barn var jeg på matiné i London, og jeg husker det var veldig fint. Jeg vil at det skal være gøy.

For at stemningen skal bli så lik som på 1920-tallet som mulig, skal de ansatte bruke pikkolouniformer og selge sjokolade fra brett. Akkurat som i 1926.

– Er det et marked for denne typen kino i Oslo?

– Det vet vi ikke, men vi får se.

– Og hva skal vises på premieren?

– Cinema Paradiso, selvfølgelig.

Frogner Kino

  • Frogner Kino åpnet for første gang i 1926.
  • Eiendommen ble tegnet av arkitekt Kristen Tobias Rivertz og innredet av arkitekt Lars Backer.
  • Byantikvaren og Plan- og bygningsetaten regulerte eiendommen til kulturformål i 2005.
  • I 2017 kjøpe Jan Vardøen Frogner Kino for 15,4 millioner kroner. 
  • Jan Vardøen har brukt 18 millioner på å gjenskape kinoen fra 1926.
  • 26. oktober åpner Frogner Kino. 

margrethe.hegnar@finansavisen.no

restaurant
kino
kinofilm
film og kino
jan vardøen
vardøen
oppussingsobjekt
frogner
renovering
Lørdag
Reportasje