<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fed hever igjen

Fed leverte som de fleste hadde regnet med; styringsrenten heves med en kvarting til intervallet 5,25-5,50 prosent.

Publisert 26. juli 2023
Oppdatert 26. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 260 ord
OPP IGJEN: Etter å ha holdt styringsrenten uendret i juni, hevet Fed og Jerome Powell onsdag styringsrenten igjen. Foto: Bloomberg

Onsdag kveld (norsk tid) hevet Fed styringsrenten med en kvarting til intervallet 5,25-5,50 prosent. Dette er høyeste styringsrente på 22 år, og 11. renteheving siden starten av 2022.

Denne hevingen var fullt ut priset inn i rentemarkedet og var forventet av omtrent samtlige analytikere.

Nå skifter Fed ordlegging om veksten fra «modest pace» til «moderate pace».

«Skip», ikke pause

Spørsmålet før dette rentemøtet var dermed mer hvilke signaler Fed ville gi for de kommende rentemøtene. I markedet er det ikke priset inn sannsynlighetsovervekt for nok en heving ved det neste rentemøtet, selv om Fed i juni klart hintet om totalt to hevinger utover året. Medlemmene av Federal Open Market Committee (FOMC) løftet da sin renteprognose for 2023 til 5,6 prosent.

Ved rentemøtet i juni valgte Fed å holde renten i ro, men signaliserte klart at dette ikke var starten på en varig pause. I stedet ble dette vurdert som en «skip», altså nærmest et unntak i serien av hevinger. Årsaken var at Fed ønsket «to assess the economy’s progress», altså få et grep på hva serien med rentehevinger til da har påført økonomien, og å få et klarere bilde av hvordan økonomien og inflasjonen utvikler seg.

Lavere inflasjon

Da inflasjonstallene for juni noen uker senere sank uventet mye, falt markedsprisingen av Feds kommende renteendringer mye, men hevingen denne uken har hele tiden virket sikker.

Juni-inflasjonen på 3,0 prosent innebærer en halvering siden februar. Problemet er at kjerneinflasjonen synker mye langsommere, og i juni fortsatt var så høy som 4,8 prosent. Det er ned bare et halvt prosentpoeng på et halvt år.