<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Nå blir fredagens tall desto mer avgjørende

Ukens jobbtall fra USA har så langt sendt motstridende signaler. – «Payrolls» på fredag blir den beste fasiten, sier Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Publisert 4. okt. 2023 kl. 14.16
Oppdatert 4. okt. 2023 klokken 16.01
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 469 ord
FÅR «FASITEN» FREDAG: Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Foto: Iván Kverme

89.000 nye arbeidsplasser ble skapt i privat sektor i USA i september, viser tall fra ADP onsdag.

På forhånd pekte konsensus ifølge Trading Economics mot en sysselsettingsvekst på 153.000.

– Indikerer nedsiderisiko

August-sysselsettingen kom opprinnelig inn på 177.000, men ble oppjustert til 180.000.

– Sysselsettingen var klart svakere enn ventet, og falt vel under de laveste estimatene som var lagt inn på forhånd. Ved første blikk indikerer dette nedsiderisiko før fredagens arbeidsmarkedsrapport, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i en kommentar til Finansavisen.

– Men så må vi føye til det vanlige om upåliteligheten og usikkerheten tallene, og som vi har sett så mange eksempler på. JOLTS-tallene i går ga jo et helt annet inntrykk, nemlig at etterspørselen etter arbeidskraft er høy, fortsetter han.

– «Payrolls» beste fasit

CNBC har tidligere vist til at ADP endret metodikk i fjor, og at de såkalt prediktive egenskapene i rapporten ble mindre åpenbare etter det.

– Både JOLTS og ADP er tall vi skal være forsiktige med å tolke altfor hardt. Markedet finner det vanskelig å bli ordentlig kloke på disse tallene. Netto er rentene noe ned, med 3-4 punkter på «2-åringen», så «payrolls» på fredag blir den beste «fasiten» og desto mer avgjørende nå, sier Gonsholt Hov videre.

Den amerikanske «10-åringen» står onsdag ettermiddag norsk tid i 4,74 prosent, etter at den passerte 4,85 prosent på gårsdagens JOLTS-tall. «2-åringen» står i 5,09 prosent, etter å ha vært over 5,15 prosent tirsdag.

Lønnsveksten videre ned

Ifølge ADP var det særlig større selskaper som bidro til den svakere jobbveksten i september, etter at 83.000 jobber forsvant i løpet av måneden. 89.000 nye jobber er det laveste antallet sett siden januar 2021 – da den private sysselsettingen faktisk falt.

– Vi ser en bratt nedgang i antall jobber denne måneden. I tillegg ser vi en jevn nedgang i lønninger i løpet av de siste 12 månedene, sier sjeføkonom Nela Richardson i ADP i en kommentar. 

Lønnsveksten var 5,9 prosent på årsbasis i september, og markerer 12. måned på rad med svakere vekst. For folk som byttet jobb falt lønnsveksten fra 9,7 til 9,0 prosent.

Sterke JOLTS-tall

Onsdagens jobbtall kommer i kjølvannet av gårsdagens JOLTS-rapport, som viste et langt høyere antall ledige stillinger enn ventet i september.

Sjeføkonom Kjersti Haugland påpekte i dagens morgenrapport fra DNB Markets at JOLTS-tallene løftet sannsynligheten for nok en renteøkning fra Federal Reserve innen årsslutt fra rundt 33 til 50 prosent.

«Mange spør seg imidlertid om oppsvinget i ledige stillinger bør regnes som støy heller enn som et reelt signal om fornyet styrke i arbeidsmarkedet. Det vises til at svarprosenten på undersøkelsen har blitt forholdsvis lav, på rundt 30 prosent, noe som har ført til mer tilfeldige svingninger i statistikken», skrev hun.

Vurderingen er uansett at fredagens arbeidsmarkedsrapport (non-farm payrolls) vil bli fulgt med argusøyne.