<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Jobbveksten i USA mye høyere enn ventet

Det ble skapt 336.000 nye stillinger utenfor landbruket i USA i september, nær dobbelt så mange som ventet.

Publisert 6. okt. 2023
Oppdatert 6. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 446 ord
SYSSELSETTING: Her en ansatt ved et bilvaskeri i Washington DC. Foto: Bloomberg

Sysselsettingen utenfor landbruket i USA – «Non-farm payrolls» – økte med hele 336.000 stillinger i september, viser den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra amerikanske statistikkmyndigheter. Tallet omtales gjerne som månedens viktigste nøkkeltall, og var nå mye høyere enn ventet.

Økningen er den største på åtte måneder.

Ifølge Trading Economics var det i forkant ventet en sysselsettingsvekst på 170.000 personer i september. Det var ikke ventet noen virkning fra United Auto Workers-streiken, mens løsningen på streiken blant manusforfattere i Hollywood var ventet å ha gitt en liten effekt på oppsiden.

– Dette er rett og slett et sjokk. Det er dobbelt så høyt som markedet spådde på forhånd. Det er nesten så man kan lure på om det er noe feil med tellingen, sier Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank.

VANVITTIG: Sjeføkonom Kyrre Knudsen ble sjokkert over nonfarm payrolls-tallet på 336.000 stillinger fredag. Renten på tiåringen skjøt i været i etterkant. Foto: Iván Kverme

– Hvis dette stemmer og vedvarer, er bedriftenes behov for folk såpass at det vil føre til økt lønnsvekst. Det vil igjen pushe opp inflasjonen og sette press på sentralbanken for å sette opp renten ytterligere, sier Knudsen.

Rapporten for august viste en sysselsettingsvekst på 187.000, mot en forventning på 170.000. Dette tallet er nå revidert opp med 40.000, til 227.000. Juli-sysselsettingen er også revidert opp, med hele 79.000 – fra 157.000 til 236.000.

Arbeidsledighetsraten i september oppgis til 3,8 prosent. Den var ventet å synke til 3,7 prosent, fra 3,8 prosent i august, som er det høyeste nivået siden februar 2022.

Kronesvekkelse

I etterkant av sysselsettingstallene er det store utslag i vekslingskursen mellom den dollar og den norske kronen.

Før tallene kostet en dollar 10,97 kroner. I etterkant svekket kronen seg mot dollaren med 8 øre, til 11,05 kroner pr. dollar. Det er det dyreste en dollar har kostet i norske kroner siden starten av juni.  

Renten på den tiårige amerikanske statsobligasjonen gjorde også et byks etter tallene, med en stigning på 14 basispunkter, fra 4,74 til 4,88 prosent.

Euroen svekket seg også kraftig mot dollaren i etterkant av nonfarm-tallene, fra 1,056 til 1,049 dollar pr. euro i etterkant.

Tregere lønnsvekst

Timelønnsveksten oppgis til 0,2 prosent på månedsbasis og 4,2 prosent på årsbasis. Konsensus var på henholdsvis 0,3 og 4,3 prosent.

Yrkesdeltagelsen i september oppgis til 62,8 prosent, uendret fra august.

Dette er det høyeste nivået siden februar 2020.

Sterkt arbeidsmarked

Gjennom inneværende uke er det kommet flere andre målinger og rapporter fra det amerikanske arbeidsmarkedet.

Torsdagens jobless claims-rapport tyder på et fortsatt sterkt arbeidsmarked i USA, med bittelitt flere nye dagpengesøkere, men ekstremt få oppsigelser og en mangel på arbeidskraft som ikke har vært større siden krigen.

Tirsdagens JOLTS-tall viste langt flere ledige stillinger enn ventet, mens onsdagens ADP-rapport for privat sektor viste en tregere sysselsettingsvekst enn ventet.