<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Wall Street-giganter spår euro-fall

Både JPMorgan og Citibank forventer at den lave veksten i eurosonen samt høyere energipriser vil gjøre at euroen faller ned på nivå med dollaren. 

Publisert 17. okt. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 594 ord
LIKEVERDIGE? Euroen har falt 6 prosent mot dollaren siden juli, og nå tror stadig flere at de to valutaene vil være på par i løpet av forholdsvis kort tid.  Foto: Bloomberg

Wall Streets største banker forventer at euroen vil falle ned på samme nivå som den amerikanske dollaren, ettersom krigingen i Midtøsten truer med å presse opp energiprisene for EU samtidig som de høye rentene hemmer vekst, skriver Financial Times.

Dette har gjort at JPMorgan har nedjustert prognosene sine for euroen til 1 dollar innen årets slutt. Kollegaene deres i Citibank er enige og sier at de venter at de to valutaene vil være på par i løpet av seks måneder på grunn av deres vedvarende syn om at en europeisk resesjon kommer lenge før det skjer i USA. 

Spådommene til meglerhusene plasserer de amerikanske storbankene sammen en stadig voksende gruppe som venter at euroens fall som har pågått siden sommeren vil fortsette. 

Har falt 6 prosent

Euroen handles for øyeblikket til 1,0530 dollar, og har allerede falt 6 prosent mot den amerikanske dollaren siden den toppet i midten av juli. I mellomtiden har dollaren blitt styrket på grunn av en overraskende sterk amerikanske økonomi, mens eurosonen forbereder seg på en videre nedgang.

Til tross for at euroen har svekket seg, mener JPMorgan at den ikke fortsatt ikke er billig på grunn av alle de usikkerhetsmomentene valutaen står overfor. Som inkluderer strammere finansielle forhold og potensielle geopolitiske risikoer, som er forhold som banken mener peker mot en stagnert vekst.

«Hos oss forventer vi nå at EUR/USD tester paritet, ned fra vårt tidligere mål på 1.05,» sier Meera Chandan, strategisjef hos JP Morgan. 

Den overraskende sterke økonomien i USA de siste månedene har bidratt til å drive dollaren opp, samtidig som økende resesjonsfrykten i Tyskland, et av eurosonens tradisjonelle vekstmotorer, har trukket euroen ned.

«Vi tror at den amerikanske dollaren kan gå enda lengre på grunn av USAs eksepsjonalism,» sier Yasmin Younes, strateg hos Citi. Ifølge Citi-strategen har Federal Reserve fortsatt har flere rentekutt priset inn for neste år enn noen annen sentralbank i G10, noe hun mener ikke passer sammen med en strammere arbeidsmarked, skriver FT.

Gassfutures opp 26 prosent

Den tyske regjeringen kuttet nylig sin egen prognose for økonomisk vekst og advarte om at økonomien ville krympe med 0,4 prosent i år, mens IMF forventet at det tyske økonomien vil være det landet av de store økonomiene som presterer dårligst i år.

Hvis euroen skulle falle ned på nivå med dollaren vil det være første gang de er i par siden andre halvdel i fjor, men før det igjen hadde ikke euroen var like lav som dollaren siden 2002. 

Etter at Hamas' terrorangrep i Israel den 7. oktober har prisene på europeiske gassfutures steget 26 prosent. Prisene lå på 50 euro/MWh på mandag, noe som likevel er langt unna toppnivåene fra i fjor da prisene var passerte 300 euro/MWh. Europa har allerede i stor grad fylt opp gasslagrene sine, noe som beskytter mot ytre forstyrrelser. 

Italiensk underskudd bekymrer

Hos Goldman Sachs skrev de en rapport fredag at de mente at scenariet for euroen er blitt mer bearish, og de er i stor grad bekymret for over Italias større enn forventede budsjettunderskudd.

«For det første skuffet aktivitetsdata forventningene i løpet av sommeren. Det andre er fiskalbekymringer har gjenoppstått i Italia, som sannsynligvis vil legge press på italienske statsobligasjoner. For det tredje ser risikoene for olje- og naturgasspriser til å skjene oppover,» skriver Goldman-analytikerne i forskingsrapporten. 

Selv om det er fortsatt noen banker som forventer at euroen vil styrke seg mot slutten av året, er det stadig flere banker som skifter syn. Blant annet Rabobank, Nomura og RBC Capital Markets har senket estimatene sine de seneste ukene, og de tre bankene tror nå at euroen vil falle ned til 1,02 dollar innen utgangen av året eller tidlig i 2024.