<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Droneangrepet har snudd oljemarkedet på hodet

Det kan ta lengre tid å få anleggene tilbake i normal og sikker drift enn myndighetene hevder.

Publisert 15. sep. 2019 kl. 15.39
Oppdatert 15. sep. 2019 klokken 22.35
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 251 ord
OLJEMARKEDET: Analysesjef Per Magnus Nysveen i Rystad Energy kommenterer droneangrepet på oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia og sier at det har snudd oljemarkedet på hodet i løpet helgen. Foto: Rystad Energy

Droneangrepet på vitale oljeterminaler i hjertet av Saudi-Arabias oljedistrikt, utført av iranskstøttet milits, har snudd markedet på hodet i løpet av helgen, skriver analysesjef Per Magnus Nysveen i Rystad Energy i en oppdatering søndag.

Må finne 5 millioner fat

Nysveen skriver at fra en situasjon preget av store, globale tilbudsrisiki, må markedet nå finne annen dekning for 5 millioner fat om dagen, ved å trekke fra eksisterende lagre til oljeinstallasjonene er tilbake i sikker drift.

Les også: Trond Omdal utelukker ikke 80 dollar fatet

Han sier også at dette kan ta lengre tid å få anleggene tilbake i normal og sikker drift enn myndighetene hevder.

– Til tross for lavere eksport i år, har Saudi-Arabia tappet ned oljelagrene til det laveste nivået på tiår. Det betyr også at landet ikke har den samme robuste evnen til å stå imot avbrudd som det har brukt å ha. 

Han legger også til at USA ikke raskt kan erstatte slike volum, ettersom det også tar tid å flytte store tankskip. USA har i tillegg fremdeles begrenset eksportkapasitet med VLCCere, skriver han videre i oppdateringen.

10 dollar opp?

Sjefen for oljemarkedsanalyser i Rystad, Bjørnar Tonhaugen, skriver at dronangrepet vil trigge kraftige trekk på Saudi Aramcos oljelagre, som tjener som kritiske sikkerhetslagre i tilfellet en blokade av Hormuz.

– Den umiddelbare virkningen på oljeprisen kan bli på rundt 10 dollar og vi venter at effekten på oljeprisen i løpet av uken vil bli på rundt 5 dollar, etter at situasjonen i Midtøsten plutselig er blitt mer skjør, sier han.

Les også:  Tror oljeprisen kan stige til 100 dollar