<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeserviceduo faller tosifret etter tapsmelding

Oslo Børs stuper og 15 aksjer faller tosifret. Seaway 7 og Subsea 7 stuper etter melding om tap. 

    Publisert 13. juni 2022 kl. 13.43
    Oppdatert 13. juni 2022 klokken 14.21
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 670 ord
    STUPER: John Evans, konsernsjef i Subsea 7, må se aksjen stupe mandag.  Foto: Iván Kverme

        SEAW7     MSEIS

    Oslo Børs åpnet rett ned mandag, og fallet har tiltatt utover dagen. Rundt klokken 13 står hovedindeksen ned 2,74 prosent til 1.198,02.

    Høyere inflasjon enn ventet i USA i mai skremte fredag investorene, og markedene frykter nå resesjon.

    – Markedene frykter resesjon. Sentralbankene er villige til å gå svært langt for å forsvare inflasjonsmålet, selv om det innebærer å bremse veksten, sier leder for allokering og globale renter i Storebrand Olav Chen.

    Venter årevis med supply-opptur
    Etter mange krevende år peker pilene kraftig oppover i offshore supply. Vi får besøk i studio av analytiker Jesper Skjong i Fearnley Offshore Supply. Hva driver ratene, hvilke selskaper ligger best an og er det noe som egentlig kan ødelegge festen med det første? 10.06.2022

    Opp

    Alle piler pekte ned, men Fearnley-analytiker Øystein Vaagen tror på enorm kursøkning i Gram Car Carriers

    I en fersk analyse øker han kursmålet på Gram Car Carriers fra 150 til 160 kroner. Vaagen gjentar kjøpsanbefalingen sin, og spår følgelig et kurshopp på hele 70 prosent. Aksjen stiger i dag 1,2 prosent. 

    I rødt

    Blant enkeltaksjer venter ABG Sundal Collier sterke kvartalsrapporter fra seismikkselskapene PGS, TGS og Magseis Fairfield i andre kvartal. Meglerhuset ser høyere pre-funding, sterke late-sales, høyere kontraktrater og forbedret flåteutnyttelse.

    I dag stuper imidlertid aksjene på børs.

    «Den kommende vintersesongen ser ut til å bli den beste siden 2013. Vi er fortsatt positive til alle tre seismikkaksjene vi dekker og tror det positive sentimentet vil fortsette», heter det fra meglerhuset.

    Meglerhuset mener at seismikkaksjene ser veldig attraktive ut og har dermed en kjøpsanbefaling på samtlige av dem. Meglerhuset mener at TGS-aksjen er det solide valget der aksjekursen vil være drevet av inntjeningsoppjusteringer, høyere utbytter og multippelekspansjon, mens PGS er aksjen som tilbyr en god kjøpsmulighet på kort sikt.

    «På kort sikt tror vi at PGS er en god kjøpsmulighet. Høy belåning fungerer begge veier og en sterk fri kontantstrøm bør bety at netto rentebærende gjeld vil falle betydelig fremover», skriver meglerhuset.

    Aksjene faller i dag henholdsvis 6,3, 4,8 og 6,2 prosent. 

    Blant dagens foreløpig største tapere finner vi Seaway 7 , som i morges meldte at de må ta tap på cirka 30 millioner dollar etter redusert fremgang i Hollandse Kust Zuid-prosjektet. Aksjen svekkes 9 prosent. Subsea 7 faller 13,9 prosent.

    Pareto Securities skriver i en oppdatering at som et resultat av dette reduserer de sitt EBITDA-estimatet for Seaway 7 fra 100 millioner dollar for 2022 til 60 millioner dollar.

    Fearnley Securities skriver at det utfordrende miljøet om dagen og den negative utviklingen øker nedsiderisikoen for 2023-estimatene for Seaway 7.

    «Vi nedjusterer vårt EBITDA-estimat for 2022 til om lag seks prosent, eller lavere, mens vi også vil nedjustere 2023-estimatene for omsetning og EBITDA noe. Samlet effekt på kursmålet er grovt anslått til tre kroner pr. aksje», skriver meglerhuset.

    SAS ble fredag vinneren på Oslo Børs med en oppgang på 19,7 prosent, etter meldingen fra danske myndigheter om at de vil ettergi gjeld og øke eierandelen i flyselskapet. Mandag faller imidlertid aksjen tilbake igjen, og er nå ned 5,8 prosent.

    Dagens største taper er Havila Shipping med et fall på 20,4 prosent på høyt volum. Aksjen er imidlertid fortsatt opp over 200 prosent bare den siste måneden.

    Havila Kystruten er ned 5,85 prosent. Selskapet har fortsatt ikke fått avklaring på spørsmålene om forsikring fra myndighetene, og må avlyse nok en kystrundtur.

    REC Silicon var i morges en av få aksjer som steg, men også den har nå snudd ned. Selskapet meldte mandag å ha meldt om en intensjonsavtale med Ferroglobe. Aksjen er nå ned 3,8 prosent.

    Oljeprisen

    Brent-oljen er mandag ned 1,4 prosent til 120,37 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 1,5 prosent til 118,90 dollar fatet.

    Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 122,54 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

    «Med fortsatte høye gasspriser og ekstremt sterke raffineringsmarginer i Europa, representerer 2022 sannsynligvis det beste makrobakteppet for integrerte oljeselskaper på flere tiår,» skriver Berenberg i en rapport.

    Aker BP blir oppgradert til hold av Berenberg. Samtidig oppjusterer det tyske meglerhuset kursmålet fra 290 kroner pr. aksje til 390 kroner pr. aksje. Før åpningen mandag hadde det Røkke-kontrollerte oljeselskapet steget nærmere 60 prosent i år.

    Kursmålet til Equinor blir også oppjustert av Berenberg, fra 335 kroner til 380 kroner pr. aksje, mens hold-anbefalingen blir gjentatt.

    Tyskerne oppjusterer også prisestimatene for Brent-oljen til 107, 105 og 85 dollar pr. fat for årene 2022 til 2024, opp fra 80, 80, og 60 dollar fatet.

    Equinor faller 4,1 prosent, mens Aker BP er ned 2,5 prosent.