<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sterk oppgang på Oslo Børs

Hovedindeksen steg på bred basis torsdag. Equinor steg over 3 prosent på stadig høyere gasspriser, mens flere nyttårsraketter også skjøt fart. 

Publisert 16. des. 2021
Oppdatert 16. des. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 516 ord

KAHOT     TRVX     ICEGR  

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 1.175,24 torsdag. etter en oppgang på 1,9 prosent. Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for nesten 3,9 milliarder kroner.

I USA fortsetter Wall Street torsdag oppgangen i tidlig handel etter onsdagens haukete budskap fra Federal Reserve.  Toneangivende Europa-børser stiger over prosenten.

Haussing, emisjon og krakk

Torsdagens børsoppgang i Oslo skjedde på bred basis, og vi må ned til den 15. mest omsatte for å finne en aksje som falt. Det var til gjengjeld SoftOx Solutions, som stupte 24 prosent til 58,50 kroner.

SoftOx-sjef Geir Almås rykket tidligere denne uken ut med nyhet om en ny behandlingsmetode for coronamutasjoner. Nyheten sendte aksjen opp 21 prosent til 77 kroner før selskapet etter stengetid onsdag varslet en emisjon. Denne ble fullført på kurs 55 kroner. 

De 50 millioner kronene skal brukes til å dekke utgifter knyttet til å introdusere selskapets desinfiseringsprodukter i USA og Europa, samt å ferdigstille fase 1 av selskapets «Infection Remover».

– At vi skulle hente kapital har vært kjent i markedet siden presentasjon for andre kvartal og ble gjentatt på vår kapitalmarkedsdag 17. november. (...) Det viktig å påpeke at det ble ikke gitt vesentlig informasjon i intervjuet som ikke var kjent for markedet fra før, forklarer Almås til Finansavisen torsdag.

Rally i kreftaksje

I andre enden finner vi Targovax, som spratt opp nesten 30 prosent til 2,50 kroner etter at en rekke innsidere har økt eksponeringen. Toppsjef Erik Digman Wiklund lastet opp med 100.000 aksjer til kurs 2,01 kroner, mens produksjonssjef Ola Melin og utviklingssjef Lone Ottesen også har kjøpt.

Blant de mest omsatte merker vi oss Kahoot, som steg 6,4 prosent til 42,70 kroner. Aksjen dukket onsdag opp blant nyttårsrakettene i DNB Markets. Det samme gjorde Nel og Scatec. Duoen trakk opp nesten 4 prosent til henholdsvis 15,58 og 144,85 kroner.

Marginale fall i Telenor, REC Silicon og Paretos mangedoblingskandidat Desert Control er den eneste rødfargen blant dagens 30 mest omsatte.

Ice spratt opp

Nærmest SoftOx på taperlisten finner vi Scana, som falt 13,4 prosent til 1,62 kroner etter sin emisjon på kurs 1,40 kroner. 

Petronor endte ned 5,8 prosent til 87 øre i kjølvannet av onsdagens Økokrim-razzia. Torsdag morgen opplyste selskapet at toppsjefen Knut Søvold var pågrepet.

Torsdag ettermiddag bekreftet Økokrim at det er iverksatt en korrupsjonsetterforskning, men Søvold erkjenner ifølge DN ikke straffskyld.

På vinnerlisten endte Ice Group nest øverst med en oppgang på 22,9 prosent til 5,16 kroner etter melding om at selskapet likevel ikke vil gå videre med rekapitaliseringen kunngjort 18. november.

Vi tar også med at Harmonychain spratt opp over 12 prosent til 1,15 kroner etter annonsering av at Scrypt-pool-prosjektet nå har nådd lukket Beta.

Equinor ga gass

Oljeprisene trekker oppover torsdag ettermiddag.

Frontkontrakten for Brent-oljen stiger 0,8 prosent til 74,48 dollar pr. fat, mens WTI-oljen legger på seg 1,1 prosent til 71,63 dollar pr. fat.

Equinor steg 3,4 prosent til 238,30 kroner, og kursen fikk ytterligere støtte fra gassprisene, som stiger videre og nå tilsvarer oljepriser over 250 dollar pr. fat . I tillegg lanserte selskapet torsdag et prosjekt for produksjon av hydrogen fra naturgass i Belgia med Engie.

Aker BP endte opp 2,5 prosent til 300,40 kroner, mens DNO la på seg 2,7 prosent til 10,34 kroner.