<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

REC-oppsving på analyse – biotek-duo i tet på rød børs

Etter en svak åpning er hovedindeksen ned bare 0,4 prosent i 12.40-tiden. REC Silicon stiger over 3 prosent på Pareto-analyse.

    Publisert 27. jan. 2022 kl. 12.41
    Oppdatert 27. jan. 2022 klokken 13.01
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 598 ord

    Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet rett ned torsdag, men har hentet seg godt inn utover dagen og står i 12.40-tiden i 1.179,34 etter en nedgang på 0,4 prosent. 

    Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 2,7 milliarder kroner.

    Mønsteret er det samme på europeiske børser, og britiske FTSE 100 er nå opp 0,5 prosent etter at Federal Reserve onsdag signaliserte sin første renteøkning i mars. Samtidig ville sentralbanksjef Jerome Powell ikke utelukke en renteøkning på hvert møte ut 2022.

    Futureshandelen peker dog mot en negativ åpning fra start på Wall Street torsdag.

    Brent-oljen over 90

    Onsdag kveld var oljeprisen over 90 dollar for første gang siden 2014, og frontkontrakten for Brent-oljen har torsdag ettermiddag karret seg opp igjen på 90-tallet etter en liten dipp. WTI-oljen er marginalt opp i dagens handel til 87,38 dollar.

    Til sammenligning kostet Brent-oljen 89,70 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte i går.

    Gjennombruddet kommer som følge av en av kombinasjon av geopolitiske spenninger mellom Russland og Ukraina, i tillegg til at tilbudssiden er lav samtidig som etterspørselen stiger.

    «Selv om energisektoren er spart for direkte sanksjoner mot Russland, kan økonomiske sanksjoner fortsatt påvirke råoljeforsyningen. Dette kommer samtidig med en stram tilbudsside ettersom produsenter sliter med å møte etterspørselen fra før», skriver analytikere fra ANZ Research.

    Equinor faller 0,2 prosent, mens Aker BP er opp 0,5 prosent.

    PGS-krakk

    Resultatsesongen er i gang, og torsdag er det PGS som stjeler overskriftene. Selskapet øyner et bedre marked, men tapte nesten 1,5 milliarder kroner før skatt i fjor og ser også en risiko for at det kommer i brudd med lånebetingelser mot utgangen av første kvartal.

    Aksjen var børspauset i åpningen, men er nå ned nesten 40 prosent til 2,59 kroner.

    Dagens øvrige tallfremleggere er å finne på vinnerlisten.

    Arcticzymes Technologies tredoblet driftsresultatet i fjerde kvartal, og stiger over 12 prosent.

    Pareto Bank fikk i 2021 et resultat etter skatt på 505 millioner kroner – det beste årsresultatet i bankens historie. Styret foreslår et utbytte på 3,50 kroner pr. aksje, og stiger over 5 prosent.

    Stolt-Nielsen gjorde det bedre enn fjoråret. Før skatt satt selskapet igjen med 43,3 millioner dollar i fjerde kvartal, mot 16,5 millioner dollar i samme periode i 2020. Aksjen er opp rundt 3,5 prosent.

    Resultatet i Sparebanken Møre skuffet litt i fjerde kvartal, men styret vil utbetale utbytte. Egenkapitalbeviset stiger 0,2 prosent.

    REC-oppsving på analyse

    Blant de mest omsatte merker vi oss at REC Silicon stiger over 5 prosent til 15,26 kroner på dagens hittil tredje høyeste volum. Pareto Securities har høynet kursmålet fra 24 til 30 kroner, og opprettholder kjøpsanbefalingen. 

    Analytiker Gard Aarvik ser oppstart av Moses Lake i andre kvartal 2023, og mener altså aksjen er en doblingskandidat.

    – Selv om det er tidlig å si noe konkret, ser også det politiske bildet i USA mer støttende ut for en gjenåpning. I sum syns vi disse faktorene reduserer risikoen i business-caset, og ser derfor økt oppsidepotensial i aksjen, sier han i et intervju med Finansavisen.

    På den positive siden tar vi også med Kahoot, som stiger 3,3 prosent til 35,32 kroner.

    Blant negative tungvektere fortsetter motvinden for Autostore, som faller over 4 prosent. Nel, Tomra og Aker Carbon Capture er også ned 4-5 prosent. 

    Schibsted A, Aker og Subsea 7 er ned 2-3 prosent, sistnevnte etter å ha meldt om en betydelig kontrakt etter stengetid onsdag.

    Gladmelding i biotek

    Nærmest PGS på taperlisten finner vi Black Sea Property på minus 16,7 prosent, mens Ice Fish Farm og EMGS faller rundt 7 prosent.

    I andre enden finner vi Insr på pluss 23 prosent og Norsk Titanium på pluss 14 prosent. 

    Vi merker oss også BerGenBio, som sammen med  Oslo universitetssykehus kunngjør at AXL-hemmeren Bemcentinib vil bli studert i den EU-finansierte EU-SolidAct-studien på sykehusinnlagte covid-19-pasienter, ifølge en melding torsdag. Aksjen stiger rundt 7 prosent.