<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

ESG-aksje opp etter ny mangedobling

Oslo Børs endte ned 0,07 prosent. Astrocast skjøt opp 55 prosent etter Nederland-kjøp. Magnora steg etter mangedobling av verdien på solpark i Sverige. 

Publisert 30. mai 2022
Oppdatert 30. mai 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 590 ord
OPP: Magnora steg etter salg av solpark i Sverige.  Foto: Shutterstock

ASTRO ORN      

Oslo Børs fulgte både USA og Asia opp mandag morgen, men oppturen ble dempet utover dagen. Hovedindeksen endte i 1.275,63, ned 0,07 prosent.

Oljeprisen

Brent-oljen sto da børsen stengte opp 0,5 prosent til 120,05 dollar fatet, mens WTI-oljen steg 0,7 prosent til 116,04 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 118,10 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Ifølge Bloomberg påvirkes prisene nå av Covid-lettelser i Kina, i tillegg til at EU jobber videre med en plan for å forby import av russisk råolje.

Brent-oljen styrer nå mot den sjette måneden på rad med prisoppgang, noe som er det lengste på mer enn et tiår.

Equinor falt 0,3 prosent, mens Aker BP endte opp 1,7 prosent. 

Opptur

Magnora håver inn penger på svenske solprosjekter. Ved forrige salg 20-doblet selskapet pengene, og nå gjør det trolig 15-gangeren. Aksjen endte opp 4,6 prosent.

Også Astrocast steg kraftig, og endte opp 55 prosent til 14 kroner. Grunnen til oppturen er at selskapet nå kjøper det nederlandske IoT-selskapet Hiber.

Norwegian meldte mandag morgen at det har nå inngått en intensjonsavtale med Boeing om kjøp av 50 Boeing 737 MAX 8-fly. Aksjen klatret 9,6 prosent til 11,37 kroner.

– Norwegian har hatt en uenighet med Boeing, og man får ikke penger av dem, men man får rabatt på leveranser av nye fly. Det er det de har fått nå, forklarer analysesjef Lars-Daniel Westbye i Sparebank 1 Markets.

Norwegian-styreleder Svein Harald Øygard har nå sikret seg Norwegian-aksjer for en drøy million kroner.

Se videoen for konsernsjef Geir Karlsens kommentarer om flykjøpet.

Lakseselskapene SalMar og Norway Royal Salmon  har mandag inngått en avtale om å fusjon . SalMar falt 0,8 prosent, mens NRS endte opp 1,8 prosent. Det fusjonerte selskapet blir verdens nest største lakseselskap.

Analysesjef Lars-Daniel Westby i SpareBank 1 Markets har sendt ut en oversikt over sine favorittaksjer for juni. Nå satser han på en av børsens grønne oppkjøpskandidater.

Pareto Securities høyner kursmåletREC Silicon til 33 kroner pr. aksje, fra 30 kroner, og gjentar en kjøpsanbefaling. Aksjen steg 0,9 prosent. 

Styret i Ørn Software Holding anbefaler enstemmig et frivillig kontanttilbud fra EG Norge om å kjøpe alle aksjene i Ørn Software til kurs 6,25 kroner. Nyheten sendte aksjen opp 34,1 prosent til 5,94 kroner.

Analytiker Øystein Lodgaard i ABG Sundal Collier trekker i dagens Finansavisen frem nettopp Ørn Software som en av tech-sektorens heteste oppkjøpskandidater.

– Vi tror Link Mobility og Ørn Software er høyaktuelle for PE-oppkjøp. De har lav churn, de vokser og genererer god kontantstrøm, sier han.

I rødt

Oljeserviceanalytiker Bård Rosef har vært stålbull i måneder og år. Men nå drar han til mer enn noen gang med et kursmål på Subsea 7 på 150 kroner. Aksjen har gått fra 60 til nær 100 kroner siden krigsutbruddet i Ukraina. Aksjen falt marginalt mandag.

Les resten av Dagens aksjetips her.

Blant tungvekterne falt Frontline  10 prosent. Lørdag ble det kjent at det John Fredriksen-dominerte selskapet har sikret seg 2,95 prosent av Euronav.

Analytiker Lars Bastian Østereng i Arctic Securities sier til TDN Direkt at lørdagens melding er interessant på grunn av forskjellige årsaker. Han viser blant annet til at bytteforholdet i avtalen mellom Frontline og de ikke navngitte Euronav-aksjonærene ligger på 1,40 pr. Frontline aksje sammenlignet med 1,45 pr. aksje i fusjonsavtalen mellom Euronav og Frontline fra 7. april.

– Jeg vet jo naturlig nok ikke hvem som har solgt disse aksjene til Frontline, men det er noen som da tenker at dette er en veldig bra deal, sier han.

Analytikeren sier videre at kursutviklingen i Frontline har vært veldig sterk den siste uken etter at Frontline rapporterte førstekvartalstall, og at det ikke er utenkelig at noen kanskje sikrer litt gevinst i dag.