<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Wall Street til himmels etter rentebeslutning

Nasdaq ledet an for dagens opptur på New York-børsen, og steg over 4 prosent.

Publisert 27. juli 2022
Oppdatert 28. juli 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 472 ord
ONSDAG: Wall Streets toneangivende indekser steg markant. Seth Wenig

Onsdag kveld kom den etterlengtede rentebeslutningen fra Federal Reserve. USAs styringsrente ble satt opp 75 basispunkter, og er nå i intervallet 2,25 til 2,5 prosent.

– Jobbveksten har vært robust de siste månedene, og arbeidsledigheten har holdt seg lav. Inflasjonen er fortsatt høy, noe som gjenspeiler ubalanser i tilbud og etterspørsel knyttet til pandemien, høyere mat- og energipriser og et bredere prispress, skriver Fed i pressemeldingen.

Like etter annonseringen av trippelhevingen viser CME FedWatch Tool omtrent 55 prosent sannsynlighet for en dobbelheving og rundt 40 prosent sannsynlighet for en ny trippelheving ved neste rentemøte.

Til tross for trippelhevingen, skyter Wall Streets toneangivende indekser i været. Ved stengetid var indeksene som følger:

  • Nasdaq steg 4,1 prosent til 12.032,42 poeng.
  • S&P 500 steg 2,6 prosent til 4.023,32 poeng.
  • Dow Jones steg 1,4 prosent til 32.195,38 poeng.

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten steg til 2,796 prosent, mens VIX-indeksen falt 6,1 prosent til 23,19.

I tillegg til rentehevingen, melder amerikanske myndigheter at senatet har vedtatt et lovforslag om å støtte USAs halvlederindustri med 52 milliarder dollar, omtrent 500 milliarder kroner, ifølge CNBC. Intensjonen skal være å øke landets evne til å konkurrere mot Kina.

Tallslipp

Denne uken er preget av en stor mengde tallslipp. I går publiserte blant annet Microsoft og Alphabet kvartalstall, som begge leverte under forhåndsestimatene. Likevel pekte pilene oppover for begge selskapene på børs onsdag. Aksjene steg henholdsvis 6,7 og 7,7 prosent.

Meta publiserte tall etter stengetid, og bommet på forhåndsestimatene. Aksjen steg 6,6 prosent under dagens handel, men faller 1,1 prosent i etterhandelen.

Musikktjenesten Spotify slo forhåndsestimatene, og steg 12,2 prosent.

Antall passasjerer som fløy med lavprisflyselskapet Wizz Air firedoblet seg i siste kvartal. Aksjen steg 10,4 prosent.

Ford publiserte også tall like før stengetid, og fyker opp over 6 prosent i etterhandelen. 

Teknologiutvikleren Qualcomm slo forhåndsestimatene både på topp- og bunnlinjen, ifølge CNBC. Aksjen faller likevel nesten 3 prosent i etterhandelen.

I morgen kommer det en flom av tallslipp, blant annet fra selskapene Apple, Amazon, MasterCard, Nestlé, Samsung, Shell og Intel for å nevne noen.

Olje og makro

Prisforskjellen på europeisk og amerikansk olje er på sitt største siden 2020. Ved stengetid ble futures-kontraktene på brent-oljen for september handlet for 107,57 dollar, opp 3,0 prosent for dagen, mens WTI-oljen ble handlet for 98,31 dollar, opp 3,5 prosent.

De amerikanske råoljelagrene falt med 4,5 millioner fat til 422,1 millioner fat i forrige uke. Bensinlagrene falt med 3,3 millioner fat mens destillatlagrene falt med 0,8 millioner fat.

USAs handelsbalanse var på minus 98,1 milliarder dollar i juni, viser offisielle tall onsdag. Måneden før var handelsunderskuddet på minus 104 milliarder dollar.

Samtidig har det blitt kjent at ordreinngangen for varige goder i USA økte med 1,9 prosent på månedsbasis i mai. Ifølge Trading Economics var det ventet en nedgang på 0,5 prosent.

Pending home sales i USA var ned 8,6 prosent på månedsbasis i juni. Her var det ventet en nedgang på 1,5 prosent. Pending home sales er boligsalg hvor kontrakter er undertegnet, men hvor salget ikke er endelig gjennomført.