Ny nedjustering før kjempenoteringen av Saudi Aramco

Noteringsintervallet til oljegiganten Saudi Aramco kan bli 400 milliarder dollar lavere enn det kronprins Mohammed bin Salman ønsket seg for tre år siden.

UKJENT NOTERINGSDATO: Når Saudi Aramco faktisk blir børsnotert er fortsatt ikke kjent, men selskapet varsler søndag at den endelige verdsettelsen skal være klar 5. desember. Her ved Saudi Arabias kronprins Mohammed bin Salman. Foto: ELIOT BLONDET

Det har vært snakket om børsnoteringen av det statlige oljeselskapet Saudi Aramco i en årrekke, men kjempekonsernet ser nå ut til å være nærmere børsen enn noensinne.

Tidligere i måneden ble det kjent at saudiarabiske myndigheter har gitt selskapet godkjennelse til noteringssøknaden og tilbud på deler av sine aksjer.

Prisen ser imidlertid ut til å bli en god del lavere enn først tiltenkt.

Intervall kryper nedover

Saudi Arabias kronprins Mohammed bin Salman ønsket i 2016 å oppnå en markedspris på minst 2.000 milliarder dollar.

I senere tid er verdsettelsesanslaget korrigert til mellom 1.600 og 1.800 dollar.

I en oppdatering søndag går det frem at noteringsintervallet kryper videre nedover. En markedsverdi på 1.600 til 1.700 milliarder dollar er nå den ferskeste verdsettelsen.

Sammenlignet med bin Salmans anslag for tre år siden, ligger noteringskursen nå altså an til å bli inntil 400 milliarder dollar lavere.

Ifølge Opec var den gjennomsnittlige oljeprisen i 2016 i underkant av 41 dollar, mens den i 2017, 2018 og så langt i 2019 har vært på henholdsvis 52,5 dollar, 69,8 dollar og 64,6 dollar.

Det nye nivået kommer etter at analytikere fra tidligere har anslått verdsettelsesintervaller til alt fra 1.200 til 2.300 milliarder dollar.

I norske kroner tilsvarerer Saudi Aramco-verdien mellom 14.500 og 15.400 milliarder.

Endelig kurs 5. desember

Bloomberg skriver søndag at noteringen først og fremst retter seg mot lokale investorer, siden en tredjedel av aksjene som tilgjengeliggjøres er reservert for saudiarabiske investorer.

Saudi Aramco vil ikke tilgjengeliggjøre aksjene for salg i hverken USA, Australia, Canada eller Japan, ifølge Bloomberg.

Det er blant annet kjent at selskapet ønsker å selge 1,5 prosent av aksjene, noe som tilsvarer 24 milliarder og 25,6 milliarder dollar i henholdsvis den nedre og øvre enden av intervallet.

Børsnoteringen av det kinesiske e-handelsselskapet Alibaba, som så langt er verdens største, var til sammenligning på 25 milliarder dollar i 2014.

Noteringen kan altså fortsatt bli verdens største og den endelige kursen og verdsettelsen skal være klar til torsdag 5. desember, ifølge meldingen søndag.

Selve noteringsdatoen er likevel fortsatt ikke kjent.

Oljefondet blir ikke med

Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, har tidligere uttalt at fondet ikke vil bli med i noteringen.

«Saudi-Arabia er ikke en del av vår referanseindeks. Vi har noe investeringer der som en del av fremvoksende markederporteføljen, men fordi dette er et stort selskap, vil det ikke være en naturlig del av disse investeringene i mindre selskaper gjennom disse eksterne mandatene», sa avtroppende NBIM-sjef Yngve Slyngstad tidligere i måneden.

Det er opp til Finansdepartementet å bestemme om Saudi-Arabia skal bli en del av Norges Bank Investment Managements (NBIMs) referanseindeks.