<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Utsletter fullstendig deres troverdighet

Eksperter mener lavere priser, kraftig fallende eksport og fullere europeiske lagre peker mot et russisk tap i energikrigen mot Europa.    

Publisert 19. sep. 2022 kl. 14.47
Oppdatert 19. sep. 2022 klokken 14.54
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 554 ord
GÅR ALL-IN: Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

Russlands stans av gassleveranser gjennom Nord Stream 1 har kastet Europa ut i en dyp energikrise, og Kreml har gjort det klart at rørledningen ikke vil gjenåpne før Vesten løfter sine sanksjoner mot landet.

President Vladimir Putin håper smerten energikrisen påfører husholdninger og bedrifter vil få disse til å stå opp mot sine regjeringer, og presse dem til nettopp å løfte sanksjonene og stanse støtten til Ukraina.

– Dette er Putins tid. Han har spilt ut sitt største pressmiddel og er «all-in», sier energihistoriker Daniel Yergin til Wall Street Journal.

Finanser som svikter

Nestlederen i S&P Global-styret er ifølge avisen en av flere eksperter som mener Putins strategi er i ferd med å mislykkes.

– Nå bruker de gassen. Ikke bare som politisk våpen, men som et våpen i krig. Dette utsletter fullstendig deres troverdighet som en pålitelig leverandør, fortsetter Yergin.

Wall Street Journals eksperter viser til at fallende gasspriser, kraftig fallende gasseksport og lavere oljepriser begynner å tære på russiske statsfinanser. Brent-oljen er ned fra over 120 dollar i juni til omkring 90 dollar pr. fat nå, noe som betyr at Russland ikke får mer enn rundt 65 dollar for sin olje. 

Tall fra russiske myndigheter viste mandag et stort budsjettunderskudd for august. Ved utgangen av juli hadde Russland et overskudd på 481 milliarder rubler hittil i 2022. Én måned senere har dette falt til 137 milliarder rubler, eller 2,3 milliarder dollar.

Holdninger som herdes

Den finansielle svekkelsen kommer samtidig som at russiske styrker blir slått tilbake i Donbas-regionen i øst, noe som gjør det vanskeligere for europeiske regjeringer å endre kurs.

– Hadde folk sett på situasjonen som fastlåst på ubestemt tid, ville de ha sett etter en vei ut. Men nå er det ingen makthavere som antyder at den eneste responsen på dette er å gi etter, sier professor emeritus i krigsstudier ved King’s College London, Lawrence Freedman.

– Funn som antyder utbredte overgrep mot sivile av russiske styrker i Ukraina har herdet europeeres holdninger, legger han til overfor avisen.

Lagre som fylles opp

Samtidig bidrar LNG fra USA og andre land til å fylle noe av tomrommet etter russisk gass, og gasslagre under bakken har nådd 85 prosent kapasitet – noe som overstiger EU-målet på 80 prosent innen slutten av oktober. Sjansene øker altså for at Europa klarer seg gjennom vinteren uten å gå tom for gass, og når vinteren er over mener ekspertisen at Putins grep over Europas energiforsyning er kritisk svakere.

Strømprisene har nesten halvert seg fra toppen.

– Situasjonen ser ut til å ha stabilisert seg, sier gründer David den Hollander i nederlandske DC Energy Trading, og viser overfor Wall Street Journal til både gasslagre, stengte smelteverk og bygging av LNG-terminaler i Nederland.

Energipakker som vedtas?

Videre har europeiske regjeringer lagt frem energipakker for å avlaste husholdninger og bedrifter, og EU foreslo sist uke blant annet begrensninger av strømforbruk og direkte subsidier av strømregninger.

EU-landenes regjeringer har ennå ikke blitt enige om forslaget, og dessuten bekymrer energieksperter seg for om sistnevnte tiltak heller vil være et hinder for å begrense etterspørselen.