<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nasjonalisering – eller konkurs

Da Gazprom skrudde igjen kranen, ble den tyske gassimportøren Uniper truffet midtskips. Mandag kan det gå mot nasjonalisering. Alternativet er konkurs.

Publisert 19. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 321 ord
D-DAG: For Uniper, ledet av Klaus-Dieter Maubach. Foto: NTB

Uniper avholder mandag en virtuell ekstraordinær generalforsamling der konsernsjef Klaus-Dieter Maubach vil anmode aksjonærene om å godkjenne en kriseplan og nasjonalisering som vil koste regjeringen mer enn 50 milliarder euro. 

Alternativet for aksjonærene kan være konkurs og at de sitter igjen med ingenting, melder Reuters.

Gazprom var en gang det tyske selskapets største leverandør av gass, men et kraftig fall i leveransene etter Moskvas invasjon av Ukraina har tvunget gassimportøren til å kjøpe gass andre steder til mye høyere priser for å oppfylle sine kontrakter.

– Uunnværlige tiltak

I de ni første månedene av 2022 tapte Uniper 40 milliarder euro, noe som er tysk rekord i underskudd.

To saker skal opp til avstemning på generalforsamlingen: en kapitalinnsprøytning på 8 milliarder euro fra den tyske stat og opptil 25 ytterligere milliarder euro i enda en tilførsel fra Berlin.

– Tiltakene er uunnværlige for selskapets fremtid. Uten en godkjennelse må vi gå veldig kritisk gjennom den såkalte «going concern»-forutsetningen. Slik ledelsen ser det vil en mulig insolvens medføre et fullstendig tap for aksjonærene, sa Maubach ifølge nyhetsbyrået, og la til at Uniper akkurat nå har tilgang til rundt 2,5 milliarder euro i likvide midler.

Vil sitte med 99 prosent

Godkjennes kapitaltilførslene, vil den tyske regjeringen ved finansdepartementet bli sittende med litt under 99 prosent av Uniper.

Mandag ble det formalisert at dagens hovedaksjonær, finske Fortum, selger sine 50 prosent i Uniper for 500 millioner euro og får tilbake et lån på 4 milliarder euro – i tråd med tidligere avtale. Dermed er det mulig for den tyske staten å ta over.

Fortum beholder derimot retten til å by på Unipers svenske kjerne- og vannkraftressurser innen utgangen av 2026, om selskapet skulle bestemme seg for å selge. Foreløpig foreligger ingen sådane planer, går det frem av en pressemelding som ble sendt ut da Fortum bekreftet sluttføringen av salget.